Има периоди, в които може да се появи пърхот във връзка с хормонални нарушения, например през пубертета или след стресови моменти в личния живот. Появата на мънички сребристо-бели люспи по косата и раменете с раздразнена кожа на скалпа в действителност е кожно заболяване на окосмената част на главата. Пърхотът сам по себе си е достатъчен да доведе до занижена самооценка и чувство за непривлекателност.

Напоследък причината се търси в гъбичките Malassezia globosa, които нормално се откриват  върху кожата дори на новородените бебета. Гъбичките могат да живеят в повърхнослия рогов слой на кожата на скалпа на някои възрастните хора, без да причиняват оплаквания, но при други - предизвикват дразнене. Специалистите смятат, че понякога кожните клетки започват да се делят с по-голяма скорост от нормалното, което създава това видимо излющване, познато като пърхот.

Гъбичките Malassezia globosa намират отлична среда за размножаване в топла и влажна среда особено в летните месеци и след интензивни тренировки с изпотяване. Гъбичките Malassezia globosa се хранят с естествените липиди - себум, произвеждан от скалпа. Те дразнят скалпа и причиняват микровъзпаления и сърбеж на кожата. 

Продължава с хигиената на косата >>>

Измиването на косата веднага след изпотяването отстранява мъртвата кожа и събралият се в косата себум. Процентно мъжете са по-склонни към образуването на пърхот от жените, което е свързано с по-голямото производство на себум при тях.

Важно е да се поддържа висока хигиена с редовно измиване на косата с шампоани, които съдържат цинк.

Препоръчваната козметика срещу пърхот с антимикотични съставки в крайна сметка забавя деленето на кожните клетки като се контролира разпространението на гъбичната инфекция.

Ако не настъпва никакво подобрение въпреки шампоаните срещу пърхот, по-добре направете консултация с дерматолог.