.

ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Как да познаем дали в сушените плодове има допълнително захар

| преди 2 години
сушени плодове
Снимка: iStock
Екзотичните ананас, манго, папая обикновено не са сушени, а захаросани

Сушените плодове са една от здравословните алтернативи, когато следобед ни се прияде нещо сладко. Вместо да купуваме вафли и шоколади, е по-добре да вземем сушени смокини, фурми или пък чипс от ябълки - за свежест. Те са добра алтернатива и в сезоните, в които няма пресни плодове. Влизат в състава на рецепти с месо, макар за някои хора да е неприемливо да консумират ориз със сини сливи или заешко с кайсии. 

Какво се използв апри сушенето

Серен диоксид и сулфати
Те запазва свежият им и ярък цвят. За съжаление, те могат да повлияят негативно на здравето на хора с астма.

Захар или глюкозни сиропи
Слагат се в плодовете с цел повишаване на сладостта им. Повлияват негативно кръвната захар в организма.

Алфатоксини
Причиняват рак

Глицерин
Понякога се използва, за да изглади повърхността и да придава блясък.

Сушените плодове са по-сладки от пресните, защото при изпаряване на течността се намалява общият обем и захарта се усеща по-интензивно. Това не означава, че всички сушени плодове са допълнително подсладени със захар или сиропи. Захарта се използва и за консервиране, за да издържат сушените плодове по-дълго. В домашни условия е достатъчно да използвате уреди за сушене с електричество (дехидрататор), на слънце или пък фурната, включена на ниски градуси. Захарта, която е в плода, е достатъчна той да издържи достатъчно дълго, така че да не се развали преди да бъде консумиран. 

Как да познаем дали в сушените плодове има допълнително захар?

сушени плодове
Снимка: iStockНякои от насипните сушени плодове, които се продават в магазинната мрежа, са с видимо по-бял цвят. Това е така, защото се овалват в оризово брашно. По-полезни са плодовете сушени на дърва в пещ. Производителите отбелязват това на опаковките и дори акцентират върху този начин на сушене, защото той е по-здравословен. 

Когато плодовете са пакетирани - в кутии или пликове, на прикрепения етикет задължително е изписано дали съдържат допълнително захар, плодови сиропи или други подсладители. Добър ориентир е и маркерът хранителна стойност и калориите, които също се отбелязват.

При насипните плодове тази информация не винаги е налична. На някои витрини в етикет, който показва цената на плодовете, допълнително се изписва и наличието или липсата на захар. Ако такъв етикет липсва, трябва внимателно да огледате външния вид на плодовете.

1. Избирайте по-смачканите и неугледни плодове. 

2. Плодовете без допълнителна захар са по-тъмни на цвят.

3. Плодове, които са по-екзотични, като ананас, манго, папая, обикновено не са сушени, а захаросани. Кристалчетата по стените им често са видни и с просто око. Обикновено тя са нарязани или имат правилна геометрична форма, а на пипане са по-твърди.

4. Попитайте продавача на насипни плодове дали те съдържат допълнителна захар. Те не само разполагат с тази информация, но и са длъжни да ви я дадат.

 

С какво спите?