Топлите дни на лятото ни карат да прекарваме все повече време навън, по планини и поляни. Приятното изживяване обаче крие някои рискове, едно от които са кърлежите. Тревата в градските паркове обикновено се третира с препарати против тези насекоми, но това не дава 100-процентова защита. Малките паякообразни често се прикрепят за козината и кожата на домашните любимци - обикновено кучета, които активно се разхождат из зелените площи, които са най-честите им преносители. 

Ухапването от кърлеж не се усеща. Ето защо е важно да преглеждаме тялото си за наличието на тези паразити. Обикновено се забелязва малка тъмна точица, като при по-внимателно взиране може да видите мърдащите крачета на кърлежа. 

Снимка: iStock

Как да постъпите, ако забележите кърлеж по тялото си?

Правилно: Идете на лекар.
Грешно:
Опитайте да извадите кърлежа сами.

Правилно:
Кърлежът се вади с пинсета.
Грешно:
Кърлежът се вади като се гори дупето му с цигара или се избутва с клечка за уши, напоена с олио.

Правилно: Кърлежът се изважда с движение нагоре.
Грешно: Кърлежът се вади с въртеливо движение.

При неправилно изваждане на кърлеж е възможно в тялото да остане главата или хобота му. Това може да причини възпаления, както и да има други по-сериозни последствия. Част от кърлеж се изважда със специална игла. В по-тежките случаи може да се наложи оперативна намеса. 

След изваждане на кърлеж е добре мястото да се наблюдава за зачервявания и възпаления в период от 8 дни. Наблюдавайте за сънливост и отпадналост - едни от симптомите на Лаймска болест, в период от 21 дни. 

Бонус съвет: В Детска хирургия в Пирогов изваждането на цял кърлеж или останала част от него се заплаща. Цената е 15 лв.