Психотерапевтът Кристин Бюрне отговаря на някои въпроси:

С какво голотата на родителите смущава детето?

След една годинка детето възприема голото тяло на майката или бащата като непропорционални, губи ясни представи, усеща се миниатюрно, малоценно, незначително.

Голотата на родителите може да „ограби” детето и да го лиши от ценни уроци на социално поведение. Също може да отнеме възможността му да изгради пълноценна представа за човешкото тяло и да обърка и изкриви до голяма степен представата му за „нормално” поведение.

Как да се държим у дома?

Разбира се, не става въпрос за връщане към миналото, когато голото тяло е било табу. Но е необходимо съблюдаването на някои правила:

• Престанете да се къпете заедно с детето си, след като то навърши 3-3,5 години. Общата баня с него създава твърде „интимни" връзки помежду ви, повишава излишно напрежението, което може да смути неговата автономност.

Нужно е да установите граница между вашето и неговото тяло.

• Не се карайте на детето, ако нахлуе в банята, когато сте под душа. Ще му създадете впечатление, че е влезнало в „забранена" зона и то ще се чувства виновно.

Научете го, че трябва да чука преди да влиза в банята, тоалетната, спалнята... То трябва да разбере, че е за предпочитане всеки от семейството да запазва своето лично пространство.

• Обличайте пеньоар или халат, когато излизате от банята. Така ще му покажете, че се съобразявате с него и че има неща, които колкото и да са близки хората, дори в семейството трябва да остават лични.

• Научете го да затваря вратата на банята и тоалетната. Докато е малко. Не го слагайте на гърнето, а в тоалетната.

• Уважавайте чувството му за срам, което естествено се развива към 5-6-годишна възраст.

• Не му се подигравайте, ако иска да се съблече и изкъпе само, без чужда помощ.

Тези негови, лични изисквания трябва да се приемат и дори поощряват.