Съществува едно странно твърдение, че изневяра, която се случва на повече от 100 км от дома, не се брои за изневяра. Къде е логиката и кой се възползва от силата на това правило ние не можем да кажем. Но имаме известни подозрения. Да се опитаме да надникнем в мъжкото съзнание и да разберем поради какви причини един мъж може да изневери на жена си.  
Запознайте се с господин X, Y и Z.

Господин Х изневерява само когато е в командировка. После дълго го мъчи гузната му съвест.

Господин Y си има любовница, която води вкъщи, когато жена му е на работа.

Господин Z е женен за млада и всеотдайна жена. Но редовно изневерява на жена си и дори заплахата от развод не го плаши.

Какво не им достига на мъжете от собствените им съпруги, а го откриват в другите жени? В семейното гнездо сексът е сравнително регулярен – нито често, нито рядко; няма опасност да се разболеят от СПИН, сифилис или други полово предавани болести; посрещат ги с вкусни ястия (нали любовта на мъжа минавала през стомаха). Спретнати, делови, възпитани мъже, тихи в офиса, обрани в поведението си, скромни дори, а след работа се впускат в съмнителни еротични приключения. Защо?

бГосподин Х открива причината за своето поведение в естеството на работата си. Командировките му са толкова чести, че той прекарва дълго време далеч от съпругата си. А когато приключат деловите преговори, обикновено е време за банкет, почерпки в ресторанти с бизнес партньорите и т.н. Питиетата, които друг плаща или минава като служебни разходи, лесно се поглъщат. А всяко питие е стъпка към чуждата жена. Ако пътува в провинцията или чужбина, самият той бива приеман от жените като доста апетитно и екзотично парче. В родния си град не е най-красивият, в приятелска компания си дори не е най-атрактивният, но на другото място той се чувства като бог.

Извод: Дори и най-грозният мъж е красив в очите на друга. С думи у него може да се пробудят смелостта, самочувствие и увереността. Те са му достатъчни, за да го накарат да направи бързи стъпки към устните и леглото на другата.

бГосподин Y има прекрасна жена – умна, красива, разбираща. Нормално е това съкровище да има своите високи изисквания. За да бъде във форма, да изглежда добре и да бъде на висота в кариерата си, г-н Y ходи на тренировки, на работа, няма фиксирано работно време, деловите срещи са постоянни, клиентите идиоти също… Работата му е важна, отговорна, от него зависят много хора. След енергичния и натоварен ден, той се прибира вкъщи, където жена му иска секс, в който той да бъде също така властен и предприемчив. Но ако се оплаква, че е изморен и няма настроение, време и сили за секс, защо му е тогава любовница? С нея всичко е различно. Всяка поредна среща е като първа среща. Тя не държи да получава от него, но е готова много да му дава. На практика тя върши всичко сама.

Извод: Дори и най-големият началник, дори и най-силният мъж понякога иска да се чувства зависим и слаб. Иска да бъде обгрижван и ръководен.

бГосподин Z не харесва това, че жена му постоянно чисти, вечно е с метла и лопата, готви еднообразно. Нарича я „ограничена” и „глупачка”. Оженили са се, защото и двамата са били девствени, преди да се открият един друг. Това обаче се оказва нож с две остриета. Липсата на опит си проличава и на господин Z му е скучно в постелята.

Извод: Мъжът не иска да учи жената, по-лесно му е просто да я смени.