Скоро времето осезателно ще се затопли и ще настъпи блажения момент, когато ще хапваме повече салати.И дори и да сте традиционалисти, предпочитащи Шопската салата, ние пък имаме предложение за вас: защо не се преориентирате към Зелената?

Не пропускайте да добавите репички към марулите и краставиците, защото те, внимание:

  • са отличен източник на хранителни фибри, минерали като калций, желязо, фосфор, мед, цинк и флуор и олигоелементи.
  • са богати и на различни витамини, като витамин C, например. Именно затова им се приписват качествата на добри детоксиканти и се препоръчват за подсилване на имунната система.
  • в народната медицина репичките се използват за подобряване на храносмилането, срещу депресия и напълняване, ревматични болести, чревни паразити, астма, алергии и камъни в бъбреците.

Възхитени ли сте? И ние. Ето и малко история: още старогръцкият историк Херодот разказва, че египтяните ги използвали заради терапевтичните им свойства. Самите гърци пък предлагали на боговете си златни репички, съобщава БГНЕС.

За първи път се споменават през далечния XI век пр. Хр в една китайска рецепта.

Доказателството, че репичките се радват на голяма почит, е фестивалът, който се провежда всяка година на 23 декември в мексиканския град Оахака.
Тогава занаятчиите изработват и включват репичките в религиозни сцени, живописни пейзажи, хора, в образите на митологически персонажи или в събития от миналото.
Местните жители и туристите, дошли на фестивала, предлагат и сервират храни на основата на този зеленчук.

А, знаехте ли, че има червени, бели, черни и жълти репички? Те са с различна големина - от малките червени пролетни репички, до гигантска ряпа, влязла в рекордите на Гинес, която тежи 31,2 килограма.

Чудим се каква ли салата ще излезе от една такава ряпа?