Понякога причината да не отслабваме може да не се крие в поредната диета, която вписваме в черния списък на неефикасните и нерезултатни такива. Понякога причината може да е съвсем близо до нас, но да не я виждаме – може би кухнята ви се нуждае от малки промени.

Намалете размера

Всяка домакиня предпочита по-големите съдове, защото в тях винаги могат да се поберат повече неща, но ако са малки, количеството храна, което може да се сложи в тях е ограничено. Разсъждавайки в тази посока, спокойно можете да сервирате ястията в по-малки купи и чинии. Е, със сигурност ще избягате от практичната идея да побирате повече неща, но затова пък шансът да ограничите порциите си и да ги направите по-малки, е голям. По този начин ще можете да пълните чиниите без да изпитвате угризения.

Близо до очите, близо до стомаха

Много често ни се случва да изхвърляме разни продукти от хладилника, на които срокът на годност е изтекъл – забравили сме ги, тъй като са били закътани в най-тъмното ъгълче. За да избегнете подобни неприятности, на преден план в хладилника оставяйте винаги продуктите, които са с най-кратък срок на годност. А за стройното ви тяло – хранителните продукти, които са най-здравословни, нискомаслени и пълни с фибри. Можете да започнете с поставянето на купа с плодове на масата в трапезарията или в хола, където децата и всички членове на семейството ще имат лесен достъп до тях. В случая с пълна сила важи максимата близо до очите – близо до стомаха.

Натиснете червеното копче на ТВ

Преди да започнете да се храните, уверете се, че телевизорът е изключен. Редица изследвания са доказали зависимостта между гледането на телевизия и храненето. И всички достигат до почти едно и също заключение – гледането на филм или предаване по време на вечеря, например, стимулира хората да се хранят по-обилно. А вие, сигурни сме, искате да постигнете обратния ефект, нали?

Нездравословното – на-най-горния рафт

По примера за здравословното на преден план, следва да поставим всички сладки изкушения и нездравословни манджи възможно най-високо в кухнята. Ама, не там, където децата не могат да ги достигат, а там, където и на вас ви е нужно да подложите стол или табуретка, за да ги свалите.

Освежете кухнята

Както писахме по-рано, червеният и жълтият цвят често се използват като основни цветове в кухнята. Защо ли? Веднага припомняме – това е трик, който обикновено използват ресторантите, тъй като двата цвята стимулират апетита и ви карат да си хапвате по-обилно. Ако искате да избегнете този момент (на преяждането), то следва да изберете по-неутрални цветове или по-тъмни техни нюанси.