Диетата на Аткинс - яйца и месо за стройно тяло

Диетата на Аткинс носи името на своя “откривател” доктор Роберт Аткинс, който твърди, че човек се нуждае само от 20 гр. въглехидрати дневно. Според неговата теория, за здравето и стройната си фигура можете да се погрижите, като ядете предимно месо и яйца, заедно със съвсем малки количества плодове и зеленчуци. Основният принцип на диетата на Аткинс e да се приемат много белтъчини и малко въглехидрати.

Аргументи “за” и “против”

Привържениците на Аткинсовата диета са въодушевени преди всичко от това, че с просто разпределяне на храната бързо се свалят излишни килограми. Едновременно с това липсва усещането, че спазвате какъвто и да било хранителен режим. Изпробвалите я твърдят, че никога не са се чувствали гладни.

Звучи ви невъзможно? Очевидно не е. Факт е, че тялото преработва най-бавно белтъчините, а тази диета предполага поемането предимно на такива.

Тъй като това е сравнително прост и ефикасен режим, както и поради факта, че основните му принципи се запомнят лесно, този начин за отслабване се превърна в световен хит, който е на мода и след смъртта на изобретателя му.

Диетата се спазва от жени и мъже, млади и стари

Аткинс обаче предизвика и множество дискусии. Освен, че въпросната диета е подходяща само за любителите на месо, критиците й казват, че човек, който я спазва, е лишен от хранителни вещества от жизнено значение, които не могат да се набавят само чрез богата на протеини храна.

Освен това консумацията на високоенергийни мазни храни може да повиши вероятността от сърдечносъдови заболявания и да увеличи нивото на холестерол. Все пак нашият съвет е преди да започнете каквато и да било диета, да се посъветвате с диетолог, който да препоръча най-удачния за вас хранителен режим.