Всеки, който е спазвал режим с намалено количество на калориите знае, че след голямата салата със зеле и моркови, стомахът стърже и хладилникът увеличава притегателната си сила. Като че ли колкото по-внимателно се храним, толкова повече огладняваме.

Изледване от университета Йейл хвърля светлина върху този феномен и показва, че възприятието ни за една храна и това дали я свързваме с по-малко или повече калории, може да повлияе върху преценката ни за ситост и консумацията на допълнителна храна.

Учените наблюдавали отделянето на хормона ‘’грелин’, чийто нива са високи, когато сме гладни и спадат, след като сме се нахранили.  Ако нивата на този хормон не се понижат след хранене, човек лесно преяжда и трупа излишни килограми.

В това изследване учените предложили на участниците шейк, който съдържал 380 калории. На част от тях казали, че е десертен шейк, в който има 620 калории, а на другите - че е диетичен шейк със само 140. Групата хора, консумирали гъстия и богат на калории шейк имала по-ниски нива на грелин, веднага след консумацията му. Участниците, които си мислели, че са изпили диетична напитка, останали с високи нива на грелин, каквито биха имали, ако наистина бяха консумирали малко количество калории.

Този опит показва, че усещането ни за ситост се влияе от това как възприемаме храната, а не само от приетите калории. Така мозъкът изпраща едни или други сигнали и може да се окаже, че умствената ни настройка по време на диета е от огромно значение. Ако си мислите, че приемате повече калории, ситостта идва по-бързо, отколкото ако си представяте, че сте приели съвсем малко.

Как може практически да се възползвате от тази информация?

Фокусирайте се върху по-калоричните съставки в чинията си

Ако сте направили салата със синьо сирене и орехи, насочете вниманието си към структурата и аромата им, насладете им се по-дълго и помислете за калорийното им съдържание.

Приготвяйте гъсти крем супи

Кремообразните ястия създават усещане за пълнота и наслада, които свързваме с по-богати и калорични храни. 300 калории гъста супа могат да са много по-засищащи от 300 калории салата от домати, краставици и дресинг.

Добавете авокадо и лед в летните смутита

Когато е топло и избираме течни закуски като шейкове и смутита, тяхната лекота може да е заблуждаваща за възприятията ни. За да ги направите по-богати и тежки, добавете ½ авокадо и няколко кубчета лед в  пасатора.

Със съдействието на www.artofrealfood.com