Става все по-топло и започваме да се замисляме за козметични продукти, които да ни защитят от слънчевите лъчи, да предпазят кожата от петна, изсушаване и негативни промени. За щастие природата се е погрижила и ни е благословила с храни, които глезят кожата не само отвън, но и отвътре. Включете ги в ежедневното си меню и се застраховайте още преди да е дошло време за море.

Домати и диня


Доматите и динята ни защитават от изгарящите лъчи на слънцето чрез антиоксиданта ликопен, същият, който оцветява плодовете в червено. Университетът в Нюкасъл, Англия, съобщава, че хората, които приемат 50 гр. доматен сос дневно, имат кожа, която е 30% по-устойчива на вредите от слънцето. За най-добър ефект, приемайте доматите сготвени. Динята може да хапнете самостоятелно, в салати или освежаващи смутита.

Зелен и черен чай

И двата вида чай съдържат полифеноли и кофеин, които защитават от рак на кожата. Специалистите съветват да се приема по чаша зелен или черен чай дневно, за да намалите риска от развитие на злокачествени заболявания. Направете си студен чай, като приготвите силна запарка и я добавите към голяма кана с лед, лимон и листенца мента. Ако не сте любители на чая, направете си хубаво еспресо  - кафето също съдържа тези вещества.

Какао и шоколад

Да си дойдем на думата - какаото намалява чувствителността на кожата, благодарение на високото съдържание на флавоноида епикатехин. Изследвания показват, че приемът на какао и шоколад предотвратява зачервяването на кожата и пази от изсушаване и белене.  Най-често срещания съвет е да се приемат между 20 и 30 гр висококачествен шоколад - над 85%, и да се избягват шоколадовите десертчета и белият шоколад, тъй като там съдържанието на ценната съставка е почти равно на нула.

Омега 3 мастни киселини


Ако ви се струва, че омега 3 киселините са във всеки материал за здраве, не сте далеч от истината. Тези ценни мазнини, които тялото ни не може да произведе само, се набавят чрез риба, орехи, семена от чиа, зеленолистни зеленчуци и водорасли. Ако не приемате риба поне 3 пъти седмично, помислете за хранителна добавка на омега 3 от дълбоководни риби. Те поддържат еластичността на кожата, предпазват от възпаления и улесняват регенерацията.

Зеленолистни зеленчуци

Попай май е имал не само здрави бицепси, но и здрава кожа. Зелениолистните зеленчуци са ефикасни унищожители на свободни радикали и предпазват от опасни увреждания на кожата. Ако не обичате спанак, лапад и киселец, може да ги заместите с броколи или дори кълнове от семена на броколи. Не случайно те се появяват точно напролет, когато слънцето започва да става по-силно, а от нас зависи да се възползваме.

Цветни плодове

Нутриционистите съветват да използваме силния цвят на плодовете като светофар, по който да се ориентираме за полезните им качества. Боровинките, къпините, плодовете на бъза и касиса имат много силна предпазваща роля, благодарения на пигмента антоцианин. В ден с повече слънце си пригответе шейк от горски плодове и се насладете на вкусната защита. Черешите също не отстъпват по полезност – колкото по-наситено червени са, толкова по-добре.

Оранжеви зеленчуци

Ами бета-каротинът? Макар и последен в този списък, съвсем не е последен по важност. Тялото го използва за производство на витамин А, който поддържа влажността на кожата и ускорява клетъчната регенерация. Любимите ни моркови са на челна позиция, заедно със сладките оранжеви картофи. Пригответе си салата от моркови, зехтин и портокалов сок, за да пожънете максимална полза от комбинацията между витамините А и С. За любителите на сока от моркови, комбинацията морков – портокал и джинджифил е неустоима.

Със съдействието на www.artofrealfood.com