Овесът е пълноценна и лечебна храна. На много спортисти и хора, които са на диета, овесената каша им е до болка позната – хапват си от нея сутрин, обед и вечер. Това обаче не е единственото приложение на здравословната съставка – тя може да разреши някои от често срещаните препъни камъчета в ежедневието на всяка домакиня, без да се използват химически вредни препарати и продукти.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

1. Овесената каша може да е много ефективна за хора, страдащи от мазна и мръсна коса. У дома можете да си приготвите семпло решение на проблема – стрийте на прах овесена каша и я смесете с равно количество сода за готвене. Нанесете на косата и оставете за около 15 минути да подейства – сместа ще”изсмуче” излишното омазняване и замърсявания, след което изчеткайте с четка.

2. Кучетата често страдат от суха кожа в някои области от тялото, която бива чесана непрекъснато, а това безспорно им създава некомфорт. Компрес с овесена каша може да се окаже чудесно био решение за вашия домашен любимец. Смесете овесена каша с малко топла вода и нанесете на поразените места, покрийте с алуминиево фолио и оставете да постои така за 10 минути. Измийте с топла вода и повтаряйте, когато е нужно.

3. Страдате от акне и сте изпробвали всевъзможни лосиони, кремове и мазила, които не са дали ефект. Значи е време да изпробвате нещо натурално, като например овесена каша. Охладете няколко лъжици (смесени с много малко вода) от нея в хладилника и нанесете на проблемните зони. Овесената каша притежава способността да премахва мазнината и бактериите от кожата, ексфолира успешно мъртвите клетки.

4. Чудите се как да релаксирате след дълъг и изтощителен ден на работа? В разрешението на проблема спокойно може да вземе участие малко овес. Пригответе си отпускаща вана, добавете във водата една чаена чаша прясно мляко, две чаени чаши овесена каша и една супена лъжица мед, след което се насладете на спокойствието, което ще почувствате.

5. Понякога се случва хладилникът ни да не мирише по най-прекрасния начин, за който сме си мечтали. И няма как – все пак в него съхраняваме всевъзможни хранителни продукти. Точно както „изсмуква” мазнините от кожата и скалпа, така овесът е в състояние да привлече всички неприятни миризми в хладилника или в банята – просто оставете отворен пакет или купичка там, където усещате, че мирише неприятно.