Да отслабнеш, когато около теб има изобилие от вкуснотии си е направо геройство. А ние жените си знаем, че когато става дума за диета не се проявяваме много като герои. Защо трябва да не ядем, след като можем да ядем, колкото ни се иска? Знаем, че подобно нещо чувате за пореден път, но по отношение на протеиновата диета на Дюкан открихме доста позитивни мнения и житейски истории. Затова ще я споделим с вас.

Намираме за нужно първо да представим уважаваната личност благодарение, на която стотици жени по света са намерили своята диета. Пиер Дюкан е диетолог в продължение на повече от 30 години и днес е най-четеният автор на хранителни режими във Франция. Той е написал 19 книги, които успява да продаде в над 2,5 милиона копия, в това число и „Не знам как да отслабна” (книгата, в която описва философията и методите на неговата протеинова диета). Тя е резултатът на 30-годишните му наблюдения и изследвания в областта на храненето.

Може да ви се стори, че този човек ни връща с векове назад, тъй като с повечето разрешени храни в диетата му са се хранели примитивните хора: зеленчуци и храни богати на протеини. Разрешените храни са общо 100  - 72 от тях са от животински произход, а останалите 28 от растителен. Хм, наистина звучи примитивно, но да сте виждали случайно картинка на праисторически, примитивен пещерняк, който е дебел?

Хранителният режим на Дюкан има няколко основни предимства:
-    Ядете, колкото искате от разрешените храни
-    Отслабването е трайно
-    Не броите калории
-    Губите тегло поетапно
-    Няма йо-йо ефект

Диетата включва 4 фази.

Първата – Протеинова атака
Тя е кратка, много стриктна, но резултатите от нея са незабавни. Включва консумацията на 72 храни (предимно месо и морска храна, яйца, нискокалорично или обезмаслено мляко), които са изключително богати на протеини. Без мазнини, олио и дори зехтин, тъй като всички мазнини трябва да бъдат набавяни от месото. Продължава от 1 до 10 дни в зависимост от резултатите, които искате да постигнете. Не забравяйте, че по време на нея се губят ударно доста килограми, затова не е препоръчително този период да продължи много дълго.

Втората фаза
Постепенно започвате да включвате освен храни, богати на протеини и онези 28, които са от растителен произход или казано с други думи – зеленчуци (аспержи, патладжани, броколи, зеле, къдраво зеле, брюкселско зеле, праз, гъби, чушки, листа зелена салата, спанак и домати). Изключен е приемът на  такива, които съдържат скорбяла (леща и картофи). Преминавайки през фазата се очаква да губите по 2 килограма на седмица. Продължавате докато останете удовлетворени от резултатите.

Третата – Консолидираща фаза
По време на нея подготвяте тялото си за балансиран режим на хранене. Периодът й е 10 дни за всеки загубен килограм през първата фаза. Постепенно започвате да включвате в менюто си хляб, макарони, кашкавал и плодове, но без да прекалявате. Въвеждате забранените храни постепенно, а не изведнъж за да бъде избегнат йо-йо ефектът.

Четвъртата – Стабилизираща фаза
Тук вече не са забранени никакви храни. Един ден от седмицата обаче трябва да е задължително само протеинов, съветва Дюкан, като каза, че най-подходящият такъв е четвъртък. По този начин не се допуска възвръщането на загубените килограми през първите две фази.

Препоръчително е по време на прилагане на диетата на Дюкан да се поема по една супена лъжица овесени трици дневно, тъй като високото съдържание на протеини може да доведе до запек. Както при всички хранителни режими е добре да се пие повече вода и да се ходи за здраве.

И както винаги нашият съвет е да се консултирате с диетолог преди да пристъпите към какъвто и да е вид диета, за да бъде тя здравословна и подходяща за вашия организъм.