Нискокалоричните диети предвиждат мъжете да приемат между 2000 и 2800 калории дневно, а жените между 1600 и 2400 в зависимост от нивото на физическа активност. Някои диети са дори по-строги и препоръчват максимум 1200-1500 калории на ден. При толкова малко храна организмът забавя метаболизма като защитна реакция, за да се бори с „глада“. Появяват се негативни ефекти, които съвсем не са безобидни. Ето кои са те.

1. Недостиг на основни хранителни вещества

При тези диети лишавате организма от основни хранителни вещества. Единственият начин да се доближите до здравословния минимум калории е да взимате хранителни добавки.

2. Камъни в жлъчката

Това е един от най-често срещаните странични ефекти при нискокалоричните диети. При бърза загуба на тегло черният дроб секретира повече холестерол, което води до образуването на камъни в жлъчката. Те от своя страна водят до болка в горната част на корема и гърба, гадене, повръщане, подуване на стомаха, разстройство, киселини в стомаха и газове.

3. Гадене

Тъй като приемате съвсем малко храна и ви липсват въглехидрати, ще се появят симптоми на гадене. В някакъв момент дори може да виждате „замъглено“. В такива случаи веднага се консултирайте с лекар.

4. Умора

Заради липсата на храна нивото на кръвната захар пада и нямате енергия. Без глюкоза мозъкът, мускулите и изобщо всеки друг орган няма как да работи добре.

5. Главоболие

Главоболието също е резултат от ниското ниво на кръвна захар. При главоболие пийте много вода преди и след тренировки и хранене. Ако главоболието продължава, ограничете свалянето на тегло до 1 килограм на седмица.

6. Запек

Дефиницията за запек е – по-малко от три посещения на тоалетната за седмица. Тъй като по време на диета се храните ограничено, приемате и по-малко въглехидрати и фибри. За да се справите със запека, взимайте хранителни добавки с фибри или яжте плодове и зеленчуци, които съдържат повече фибри.

7. Проблеми с менструацията

В състояние на „глад“ организмът спира всички функции, които не са жизненоважни, а менструалният цикъл е една от тях. Тялото не може да регулира нивата на хормоните и всичко се обърква. Ако това състояние продължи по-дълго, костите отслабват, което е сериозен проблем.

8. Загуба на мускули

Тялото отчаяно се нуждае от енергия и започва да „яде“ от мускулната тъкан.

9. Проблеми със сърцето

В началото нискокалоричните диети могат да подобрят работата на сърцето, но в дългосрочен план често водят до сърдечна аритмия и мозъчен кръвоизлив.

Разбира се, нискокалоричните диети имат своя смисъл и целта тук не е да ги отречем. Ако сте с наднормено тегло, диабет, високо кръвно или висок холестерол, тези диети могат да подобрят значително състоянието ви. Но е важно да се консултирате със специалист до колко трябва да намалите приема на храна и за какъв период. Всеки случай е индивидуален и няма общо правило.