Не игнорирайте по-долу посочените симптоми. Те могат да бъдат предупреждение за наличието на целиакия – състояние, при което човек развива непоносимост към глутеновите храни, каквито са ръжта, ечемикът и пшеницата. Ако не се вземат спешни мерки, за да бъде то овладяно навреме, глутеновата непоносимост може да отприщи появата на други сериозни заболявания, като депресия, умора, болки в ставите, стомашно-чревни проблеми и др.

Следват 6 от признаците, по които сами можем да се ориентираме за евентуално наличие на глутенова непоносимост и които да ни предупредят, че е време да се обърнем за съвет към лекаря-специалист:

#1 Постоянно главоболие или мигрена

Честите главоболия и мигренозни болки могат да бъдат признак за наличието на глутенова непоносимост. Факт е, че хората, страдащи от целиакия, много често се оплакват от главоболие. Обикновено този тип главоболия протичат тежко и трудно се повлияват от каквито и да било медикаменти.

#2 Проблеми с устата

Хората с непоносимост към глутен често пъти могат да развият „афтозен стоматит”. Това състояние е свързано с постоянното наличие на язви в устата, които могат да прераснат до гангрени, както и да доведат до разрушаване на зъбите. Една от причините за това са ниските нива на калций в организма, които са резултат на глутеновата непоносимост.

#3 Внезапно наддаване на теглото

В случай, че човек наддаде на тегло, без да намери логично обяснение за това, има голяма вероятност причината за това да е в непоносимостта към глутена. Като прибавим към това и наличието на системно възпаление в стомашната област, малабсорбция и чревна пропускливост, категорично можем да говорим за наличие на непоносимост към глутена.

#4 Нестабилна имунна система

Когато едно от вашите антитела е чувствително или е развило непоносимост към глутена, това неминуемо рефлектира върху състоянието и функционирането на имунната система. В резултат тя става нестабилна, а организмът – податлив на различни заболявания, като грип, настинки, вируси и т.н.

#5 Мозъчна мъгла

Хората, които са развили глутенова непоносимост често пъти се оплакват от неврологични проблеми, включващи замаяност, усешане за слабост, мравучкане или изтръпване на крайниците. Симптомите са свързани и с понижена когнитивна функция, проблеми с концентрацията и световъртеж. Всички тези усещания са признак за наличието на т.нар. синдром „Мозъчна мъгла”.

#6 Хронична умора

Постоянното чувство за умора или изтощение може да е следствие на синдрома „Мозъчна мъгла”. Това усещане се дължи на факта, че хората с непоносимост към глутена имат ниски енергийни нива. Това е и основната причина те да се чувстват непрекъснато отпаднали и уморени още от сутринта.