Всеки е чувал за анорексия и булимия. Съществуват обаче и други хранителни разстройства, които са по-малко популярни. Те, за съжаление, не са по-малко опасни и е добре да се познават.

1. Орторексия нервоза

Докато анорексията и булимията са свързани с количеството храна, което се приема, то орторексията е хранително разстройство, което касае качеството. Страдащите от орторексия нервоза изпитват панически страх да хапнат нещо, което може да съдържа изкуствени оцветители, аромати, консерванти, пестициди, генно модифицирани храни, нездравословни мазнини, твърде много захар или сол и т.н. Чрез подобни изключително строги ограничения страдащите от това разстройство се изолират социално от останалите хора.

2. Анорексия атлетика

Това е мания по физически упражнения за поддържане на определено тегло и форма на тялото. Страдащите от анорексия атлетика постоянно изчисляват изгорените калории. Те спортуват ежедневно и дори по няколко пъти на ден. Ако в продължение на 24 часа нямат възможност да се натоварят физически, те изпитва вина, тревожност, депресия и раздразнителност.

3. Диабулимия

От нея страдат хората с диабет Тип 1. Те отказват да взимат инсулин (или намаляват дозите), за да могат да отслабнат. Ако един диабетик не приема инсулин, захарта в организма се отделя чрез урината, което обаче е много опасно и може да доведе не само до инфекции, но и до диабетна кома.

4. Пика

Пика е хранително разстройство, при което пациентът започва да яде нехранителни продукти – хартия, боя, дърво и др. Наблюдава се най-вече при децата. Според някои изследвания от 10 до 32% от децата на възраст 1-6 години са страдали от пика. Друга застрашена група са бременните жени и всички хора, които имат недостиг на желязо в организма си. Те се опитват да си набавят липсващите вещества, като буквално ядат метални предмети.

5. Синдром на нощното хранене

При него се наблюдава най-малко едно събуждане нощем, при което пациентът изяжда значителни количества храна – около 50% и повече от калориите за целия ден. Това разстройство често е свързано с депресия и нарушени нива на мелатонин – хормонът, който ни помага да заспим.