Днес образованието е свързано с ежедневно използване на информация от Интернет. Задачата ви като родители е да подберете сайтове, съобразени с интересите и възрастта на детето у дома. Когато се поровите и отделите достатъчно време за източниците на информация и ги поднесете на детето внимателно, вие ще сте си свършили работа. 

Помогнете на детето си в изграждане на правилни навици за работата с компютър. Покажете му как да нагласява екрана на отстояние 55-60 см, така че горният ръб да бъде на или под нивото на очите. Когато има възможност, нека дневната светлина да попада индиректно върху екрана отдясно или отляво.

Намалете до минимум рисковете от прогресивно късогледство в ученическата възраст в резултат от зрителна преумора, като го карате да прави почивки на всеки час. За по-добра видимост на екрана и комфорт на очите използвайте щори или завеси, с които може да дозирате свелинния поток.

Срещу болки в китките и пръстите от статичното натоварване го научете да пише по десетопръстната система, за да натоварва равномерно всичките пръсти.

Покажете с личен пример как детето само да почиства монитора, мишката и клавиатурата.

Повече по темата прочетете в следващия пост:

Така изградените навици за правилно ползване на компютъра при учене или забавление биха помогнали за по-добър успех в училище на детето. Точно през учебната година е добре да се намесвате с контрол върху времето, което детето прекарва в мрежата или чата. То трябва да има свободно време за забавление, но не единствено с видеоигри.

Най-здравословно за детето е да запази желание да играе и да редува ученето със спорт.