Денят личи по заранта, гласи старата българска мъдрост. Замисляли ли сте се обаче, че можете сами да определите началото на деня си? Ако той започне гладко, без нерви и напрежение, това ще ви помогне да се чувствате добре чак до вечерта. Има няколко трика, които бихте могли да приложите, за да подобрите настроението си веднага след ставане. Ето ги и тях:

1. Направете нещо хубаво за себе си

След като се събудите, дайте си 30 секунди, за да измислите нещо приятно, което бихте могли да направите за себе си. И се заемете с него незабавно! Нека то да е първата ви задача за деня. Това може да е съвсем простичко - приготвяне на освежаващ плодов фреш, например.

2. Започнете деня си със здравословна закуска

Правете всичко възможно, за да си осигурявате закуска, богата на въглехидрати и протеини. Всяка сутрин! Такова ядене ще ви засити и няма да усетите никакъв глад най-рано до обяд. Не забравяйте и кафето! Според най-актуалните проучвания 200 мг кофеин (количеството, съдържащо се в две чаши кафе) повдига настроението и подпомага мисловната дейност.

3. Поемете глътка чист въздух

Веднага след ставане от леглото, насочете се към двора или балкона на жилището си, за да вдъхнете глътка чист въздух. Ако климатичните условия позволяват, отделете пет минути за упражнения на открито. Това със сигурност ще ви направи по-уверени и усмихнати.

4. Послушайте звуците от природата

Ако нямате възможност да се разходите навън, пуснете си аудио записи със звуци от природата. Това спомага за отърсването от среса и бързото зареждане с положителна енергия. Особено ефективно е да послушате комбинация от „гласовете” на пойни птички и шума от ромон на поточе. В случай че не разполагате с такива записи, просто отворете прозореца или сложете на алармата на телефона си подобни звуци.

5. Фокусирайте се върху това да се чувствате добре

След събуждане поемете дълбоко дъх пет пъти и едновременно с това си мислете колко добре ще се чувствате през започващия ден. Повторете процедурата още няколко пъти и в по-късните часове.

6. Не скачайте от леглото

Дайте си пет минути, в които да се разсъните. Направете няколко упражнения още преди да сте станали от леглото, като дишате дълбоко. Това ви гарантира по-голяма работоспособност и перфектна концентрация.

7. Усмихнете се

Има едно нещо, което можете да правите навсякъде и по всяко време и то гарантирано да подобри настроението ви – да се усмихвате. Нещо повече – милата усмивка ще накара и всички хора около вас да се почувстват по-добре. Започнете деня си с усмивка и не забравяйте да повтаряте това „упражнение” колкото е възможно по-често чак до вечерта.