Много жени страдат от тежка форма на предменструален синдром –дискомфорт в областта на стомаха, изразяващ се в нетърпими болки, силни спазми, подуване, слабост и умора.

Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да се справите с това така досадно и натрапчиво състояние или най-малкото – ще направят болката по-поносима. Ако до този момент не сте го направили, сега е моментът да започнете да водите по-здравословен начин на живот:

Кажете Не на някои храни

Първо и важно правило е да забравите за някои храни и напитки, особено в дните преди началото на менструалния цикъл.

Това са:

•Пържените продукти с високо съдържание на мазнини. Тези храни в повечето случаи спомагат за увеличаването на мускулните спазми (резултат на свиването и отпускането на коремните мускули), а оттам и до степента и силата на болката.

•Солените храни. Съдържанието на натрий благоприятства задържането на вода в организма, а това от своя страна води до подуване в коремната област.

•Газираните напитки и алкохола.

Приемайте достатъчно количество вода

Пийте поне по 2 л вода на ден и консумирайте храни с високо съдържание на вода, като плодове и зеленчуци.

Увеличете консумацията на витамин В комплекс

Включете в дневното си меню храни, богати на витамините от групата на В. Те са изключително полезни за организма в борбата му с умората и липсата на виталност. Може да си ги набавите чрез повече консумация на мая, мляко и млечни продукти, зърнени храни, пълнозърнест хляб, боб, черен дроб, говеждо и яйчен жълтък, моркови, зелени зеленчуци, кайсии, тиква, авокадо, банани и риба.

Кажете Да на движението и спорта

При всяка удобна възможност, давайте картбланш на минутите за повече движение и редовни физически упражнения.

Разбира се, не бива да пренебрегваме и консултацията с личния лекар. Според индивидуалността и здравословно ни състояние, лекарят е този, който ще подходи най-адекватно към проблема и ще ни даде най-добрите препоръки за справяне със симптомите на предменструалния цикъл.