Шоколадът е световноизвестен антидепресант. Едно парченце на ден е достатъчно, за да се почувствате добре. Магнезият, съдържащ се в шоколада, укрепва нервната система и активира производството на хормони на щастието, известни като ендорфини. Черният шоколад подобрява притока на кръв към мозъка и допринася за по-добри концентрация и настроение.

Бананите съдържат витамини А, В, Е, С, голямо количество въглехидрати, захар, фосфор, желязо, калций, калий, магнезий и натрий… всички необходими съставки, изпълващи ни с енергия и добро настроение. 

Други храни, подобряващи настроението и поддържащи фигурата са тези, богати на фолиева киселина. Това са: слънчогледови семки, листни зеленчуци като коприва, киселец, лапад, също така броколи, пшеничен зародиш, овесени ядки, варивата и соя.

Бадемите са не само полезни за здравето и диетични, но и помагат в моменти, когато не сме в добро настроение. Богати на витамин Е, бадемите неутрализира свободните радикали, които водят до стрес, витамин В2 предизвиква производството на серотонин, известен като хормона на щастието.

Кофеинът в умерени количества допринася за добрата физическа и емоционална кондиция. Чаша кафе или чай, за предпочитане преди обяд, може да повлияе благоприятно на настроението.

 

Сьомгата, скумрията и сардините са изключително богати на омега-3 мастни киселини, а различни научни изследвания са установили зависимост между ниските нива на омега-3 мастни киселини в организма и депресията.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Яйцата са полезни за здравето. Те съдържат цинк, витамин В, омега-3 мастни киселини и протеини. Освен да ви повдигнат настроението, те ще ви държат сити по-дълго време.

Авокадото съдържа глутатион, който е най-мощният клетъчен антиоксидант, въздействащ положително на тялото и настроението. 

Червеното вино е един от съвременните антидепресанти. Една чаша вечер е достатъчно, за да подобри настроението основната лечебна съставка на червеното грозде е ресвератролът, която е мощен антидепресант.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Сушените плодове са много по-полезни от пресните. Те са сладки благодарение на високото им съдържание на глюкоза и фруктоза. Да, калорични са, но не са лоши за фигурата. Фурми, сливи, кайсии или стафиди – изборът е голям, а резултатът – сигурен.