Във възрастта между 1 до 3 години грижата за детското краче е особено важна. Това е периодът, в който детето прохожда, пази равновесие, бяга и усилено учи всякакви движения. Затова е важно през лятото да изберете не просто красиви, но удобни сандали за малчуганите, които да му помогнат да открие насладата от движението. 

1. Стабилност на крачето
Прохождащите деца имат нужда от стабилност на стъпалото. Затова потърсете сандалки, които да са с висока пета. 

Добре е пръстите също да са затворени, за да ги предпазите от наранявания. Когато децата не са стабилни или ентусиазирано се втурват да тичат, често падат, ритат камъчета или други препятствия и нараняват палците си. При деца след 2 годинки може да си позволите по-голяма свобода, относно кройката на сандала. 

Снимка: iStock



2. Начин на обуване
Лепките с велкро са най-подходящи за обувките на децата на тази възраст. Те затварят обувките лесно, а и са забавни за децата, заради шума, който издават при отлепване. С тях сандалът се обува възможно най-бързо. На тази възраст мъниците нямат търпение да стоят на едно място дълго време. Не си усложнявайте живота със сандали с връзки или ципове. Те могат да бъдат дори опасни. 

Добре е да учите 3-годишните сами да обуват и събуват сандалите си. самостоятелността при обличане, обуване и хранене е едно от изискванията при постъпване в детска градина. 



3. Материя
Дишащите материи са задължителни за лятото, независимо от възрастта на детето. Избере сандали от кожа, еко кожа, велур, набук. Има чудесни обувки от неопрен, които са добър избор на детското краче на плажа. Не купувайте силиконови или гумени - когато детското краче се изпоти, материята има неприятното свойство да залепва, а стъпалото да се пързаля. Това няма да е никак комфортно за прохождащият мъник. По-големите могат да ходят с такива чехли и сандали, защото поддръжката им е по-лесна.