Детската градина е в ремонт, използвали сте цялата си платена отпуска, бабата отива на лекар, детегледачката забременява – сцени от филма на ужасите, от който се страхува всяка майка. Тези „хубавини” обаче са реално случващи се и Холивуд няма нищо общо с тях. Животът ни ги поднася, без да ни пита дали сме подготвени, дали сме се наспали добре, дали сме си изпили кафето и дали млякото за него не е било вкиснато.

Следва шеметна реорганизация на плановете за деня, която трябва да се случи с бързината, с която Ивет Лалова пробягва 100 метра, и с точността на робот хирург, който извършва сложна ендоскопска операция. Защото следващият работен ден е само след 7 часа.

Клонирането е бавен процес, пътуването във времето все още не се случва... Единственият вариант, за който се сещате, за да се справите със ситуацията, е да заведете детето с вас в офиса.

3 практики, които няма да ви направят свръх човек, а просто майка, която ще води детето си на работното място.

1. Ставате около час по-рано, за да успеете да си инжектирате венозно кофеин, да се преборите с желанието на детето да излезе навън по пижама, да промените законите на гравитацията, така че да балансирате с чанта, раница, токчета, дете с филия с мед, без позорно да се изплющите точно на входа на офиса.

2. Изваждате от дамската си чанта козметиката, с която обичайно прикривате тъмните кръговете под очите, заради 5-те часа сън, и натъпквате „Житената питка”, един пакет солети, мокри и сухи кърпички, розовото коте на точки, шишето с вода и таблета (за всеки случай !).

3. Отправяте молитва към 13 божества и половина, ако има и минимална вероятност шефката ви днес да отсъства, а колежката да не е в цикъл, това да се случи, за да може всичко да свърши безпроблемно.

Професионално ли е да заведеш детето си на работа?

Не, не е професионално. Все пак, кога бюрото в офиса ви може да изглежда така?

а) Когато чистачката е в отпуск
б) След петък вечер, когато колегите са запивали
в) Когато детето е било на гости в офиса на мама

Не е професионално, но по-важното – човешко е!!!

Животът е низ от случки – с валентност по-разнообразна, отколкото познава Менделеевата таблица, с нюанси по-богати, отколкото е имала палитрата на Пикасо. И част от целия този налудничав калейдоскоп е да реагираш гъвкаво и... просто да заведеш детето в офиса. Какво толкова!

Знаете ли, че тези моменти са особено важни за детето. То вижда къде работи майка му, запознава се с нейното ежедневие, разбира къде прекарва времето си, когато не са заедно, вижда и възприема нови неща. „С дете в офиса е по-весело!” – казва един приятел. И е много прав, въпреки че все още няма личен опит с деца и сее мъдрост само заради слабостта си към малчуганите и детското в себе си, което добре подхранва за своите години. За детето са интересни всички онези канцеларски материали, които колегите ви вече с досада побутват. Не че вкъщи си няма флумастери с брокат и цветни моливи от палисандрово дърво. Просто тези изсъхнали маркери и счупени химикалки в офиса са толкова интересни... Ще му хареса и усмихнатата леля, която ще го почерпи с кекс, баткото, който ще му каже „Дай пет!”, чистачката, която рано сутрин мие пода с мопа, машината за минерална вода, цветните чаши за кафе на колегите, столовете, които се въртят, залепващите се листчета, с които хората си напомнят за срещи и т.н.

Докато детето оглежда този нов свят, докато вие му шъткате, за да не притеснява хората в офиса с екзалтираните си викове, малката стрелка на циферблата посочва 17. Честито! Първият ден на детето в офиса мина! Вие току-що разбрахте, че може да жонглирате с още една топка, че имате още едно умение - да свършите успешно работата си в компанията на детето. Ако то не е заляло със сок току-що подписаните важни документи, не е избърсало сополче в крачола на важен клиент и не е прегризало кабела за интернета, докато сте водили разговор с Индия, значи всичко е наред. Филмът на ужасите лесно може да се превърне в комедия. Оцелели са всички – и то, и вие, и колегите, и мишката, и колелцата на стола, и личното ви достойнство на жена, майка и професионалист!