Цервикалната запушалка, известна още като тапа е слузесто образувание, което затваря маточната шийка. Тя се отделя няколко дни преди термин. В тези дни напрежението при бъдещата родилка може да е стигнало крайни граници. Но – спокойно! Падналата тапа не означава, че раждате. До този важен процес може да ви остават поне още 3-4 дни. Но има и случаи, в които тази слузеста запушалка пада часове преди раждането или дори по време на самия процес. Дори да ви се случва за първи път, бъдете сигурни, че няма да сбъркате тапата с нищо друго.

Ясен сигнал, че малкото човече е съвсем близо до изхода

Предназначението на тапата е да предпази матката от навлизане на болестотворни микроорганизми. С наближаването на термина и подготвителните контракции шийката се разширява. Именно тази промяна в размерите е причина тапата да падне. Обикновено жената открива слузесто образувание върху бельото си. То може да падне веднъж или няколко пъти, на части. Прозрачно на цвят или светлобяло, може да съдържа и кървави нишки или капки кръв.

Падането на тапата е ясен сигнал, че тялото се подготвя за раждане. Маточният канал се освобождава от пречките, които могат да създадат затруднения по пътя на бебето навън. Падането на тапата е и последната аларма за това, че е време да приготвите багажа си за родилното, ако все още не сте го направили.

Кога падането на тапата е притеснително:

Ако се случи преди да влезете в 36-та седмица от вашата бременност
Ако кръвта е в по-голямо количество, непременно се свържете с наблюдаващия ви лекар.
Ако падането на тапата е свързано с болка.
Ако имате регулярни и силни контракции.