Кучетата от породата са предпочитани за охрана на държавните граници, безценни помощници на органите на реда и незаменими пазители на семейното имущество. Снимки: Thinkstock / Guliver Photos

Немската овчарка е една от най-известните породи кучета. Техният характер е синоним на вярност към стопанина и семейството. Кучетата от тази порода са много подходящи за охрана на държавните граници, безценни помощници на органите на реда и незаменими пазители на семейното имущество.

Особености на характера

Немските овчарки са известни със своята привързаност и вярност за семейството към ръката, която ги храни. Те защитават стопаните си с риск за собствения си живот, като същевременно са дисциплинирани, умни, игриви, недоверчиви към непознати хора, издръжливи на пътуване, безсъние и натоварване.

Въпреки, че имат голям и внушителен вид и са истински пазачи, интересното при тази порода е, че са подходящи за отглеждане от семейство с деца, тъй като за тях се знае, че не биха нападнали дете, едва ли не при никакви обстоятелства.

Немските овчарки са търпеливи, приспособими и излъчват самоувереност и самочувствие. Имат бърз бяг в тръс.

Притежават сангвиничен тип нервна система - силен и уравновесен, при някои - до холеричен - силен, но неуравновесен, без неуравновесеността да се отнася към сигурността на стопаните. Кучетата от породата имат характер, което особено силно ги обвързва с човешкото семейство.

Кучетата от породата са предпочитани за охрана на държавните граници, безценни помощници на органите на реда и незаменими пазители на семейното имущество. Снимки: Thinkstock / Guliver Photos

И все пак – въпреки, че са толкова верни на семейството и добри към децата и стопаните си, стават доста големи на размер и не е препоръчително да се гледат в апартамент, защото ако не друго е мъчително за самото животно.

Ако имате двор или вила и обичате големи, умни и горди кучета, то значи, че немската овчарка е идеалното куче за вас.