Да станеш втора майка е дори по-стресиращо и трудно, от това да си самотна майка. Няма жена, която да си е мечтала или да е предполагала, че някой ден ще се омъжи за мъж, който има деца. Трудностите тук възникват още преди да се запознаете с тях, защото настройката им е абсолютно отрицателна. И това е напълно разбираемо, защото истинската майка може да бъде само една за децата. Комуникацията между вас ще е още по-трудна ако те са в тийнейджърска възраст, когато са объркани и тепърва опознават живота и трудностите в него. Но в крайна сметка никой не може да предполага какво ще стане, камо ли да го контролира. И все пак ако се случи да станете мащеха, трябва да се съобразите с няколко важни подробности, които децата със сигурност няма да пропуснат.

Запомнете, че вие не сте тяхна майка
В процеса на опознаване можете да си допаднете и дори да се харесате, да започнете да споделяте много неща с доведените си деца, но вие никога няма да бъдете тяхната истинска майка. В къщата вие можете да имате пълен контрол, но не можете да контролирате мислите и чувствата им. Затова е по-добре да не се опитвате да насаждате чувство, което те никога няма да изпитат към вас. Това не трябва да ви обезкуражава, защото с търпение ще изградите доверие, а това също е от голямо значение в този вид отношения.

Поддържайте комуникация с истинската майка и нейното семейство (разбира се, ако тя е жива)
Това не винаги е възможно, но ако има такава вероятност се възползвайте от нея. Този ваш жест ще покаже на децата, че ви е грижа за това, което се случва с истинската им майка, а по този начин и за тях.

Не говорете лоши неща за истинската им майка
Ако постъпите по този начин, със сигурност няма да имате никакво извинения за лошото отношение. Доведените ви деца, както и никой няма да иска да чуе нещо лошо за истинската си майка. Дори и мнението ви за нея да не е от най-добрите, просто се съобразявайте. И се придържайте към правилото: „ако не можеш да кажеш нищо хубаво, тогава не казвай нищо”.

Помагайте им с домашните
Заниманията с подрастващите деца на новия ви съпруг ще ви сближат. Още повече ако започнете да им помагате да си пишат домашните или ходите на родителски срещи. Това ще им покаже, че вие се интересувате от техния живот и искате да им помагате.

Обичайте ги каквито са
Запомнете, че вие не сте човекът, който ще ги промени. Всяко дете има своя индивидуалност. Опознайте я и бъдете сигурна, че така ще ги заобичате повече.

Не ги сравнявайте със своите деца (ако имате такива)
Ако имате собствени деца, тогава ще разберете, че напасването на характери ще е още по-трудна задача. Но при никакви обстоятелства не сравнявайте доведените със своите собствени деца. Това ще породи кавги и караници в семейството, което вие искате да изградите, като свое.

Бъдете техни приятели
Когато вече сте се поопознали, започнали сте да им споделяте, да им помагате, това означава, че скоро ще започнете приятелство с тях. Поощрявайте всяка тяхна проява, която е техният начин да изразят, че ви харесват.

Няма безгрешен човек
От началото трябва да осъзнаете, че безгрешни хора не са съществували и няма да съществуват. Затова не се страхувайте от грешки. Ако сте тактична, пряма и търпелива, те ще ви бъдат простени.