Френският булдог е малко обичливо кученце, надарено с огромна енергия за разлика от своя английски братовчед. Снимка: Thinkstock/Guliver Photos
Характерът на френския булдог

Френският булдог има много симпатично и дяволито изражение. Много са жизнерадостни, умни и невзискателни.

Изражението му е живо и изразително, любопитно и интересуващо се от всичко, което става около него.

Тези кучета може да са мънички на размер, но имат добре подчертана индивидуалност. Като малки кутренца те преливат от енергия и желание за игри, но с времето те стават малко по спокойни и обуздани и дори лениви.

Френският булдог е чувствителна порода, но понякога могат да бъдат и крайно упорити и непреклонни.

Френският булдог се разбира много добре с децата в семейството, както и с други деца, въпреки че има вероятност да нападат и наранят по - малки животинки като например гризачи.

Повечето представители на тази порода кучета ще се разбират добре с непознати, но останалата част може да не са чак толкова гостоприемни и дружелюбни. Френският булдог може да бъде отличен пазач, сигнализира с лай при опасност.

За своя размер тези кучета са доста активни, поради тази причина трябва да бъдат наблюдавани.

Ясен пример за това е ако вашето кутре падне във водата може да се удави, защото повечето представители на тази порода не могат да плуват. Френският булдог е идеалния домашен любимец и лесно се приспособява към всеки и всичко.

За тези които търсят компания за тренировка може би тази порода няма да ви допадне, защото се изморяват бързо и са предразположени към проблеми с дихателните органи, когато са пренатоварени.

Кучетата от тази порода имат силно набито мускулесто тяло, с едра глава, сплесната муцуна, която му придава сърдит външен вид и големи уши. Очите са значително раздалечени, предно поставени и тъмни. Козината е гладка, мека, прилепнала, бляскава, копринена, фина и къса.

Цветът е пъстър, бял с пъстри петна, тигров, петнист, бронзов и чисто бял. Теглото на възрастно мъжко куче достига  12 кг, а на женската - 10 кг.

Изискванията по поддръжка на външния вид на вашия мъник са сравнително лесни и елементарни, което го прави много добър домашен любимец за тези от вас, които нямат много време да се занимават с поддръжката им. Козината им е къса и има нужда от сресване от време на време, за да изглежда добре.

Гънките на муцуната трябва да се почистват и мажат с мазнина/крем/, за да не се напукват. Трябва да проверявате ушите му да бъдат винаги сухи и чисти, за да се избегне риска от инфекции.

По падане на козината тази порода попада в графа ниска, а именно този факт я прави подходяща за хора, които страдат от алергии.

Продължителността на живота при френския булдог е около 10 - 12 години и съществуват няколко здравословни проблема, на които трябва да се обърне внимание при отглеждането им.

Те за изключително чувствителни към резки промени в температурата и когато е много горещо и обратното. Други проблеми са гръбначни проблеми, катаракт, алергии, проблеми с щитовидната жлеза и др.