Съвместната връзка изисква компромиси. И то големи в някои случаи. Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Психолози твърдят, че кризите, които изживява една двойка по време на съвместния си живот, са общо четири за различни периоди.

Интересното е, дали, когато вече научим на какъв етап във взаимоотншенията си можем да ги очакваме и какви са те,  ще успеем ли да ги избегнем или поне да ги посрещнем подготвени?

Нека ги опишем и сами да си направим изводите….

Първа криза – според учени, тя е още в първата година на съвместното съжителство. Това е началото, когато би трябвало да се напаснете с партньора си, характерите си и навиците.

Едно разминаване в тази сфера, спокойно би могло да доведе до раздяла. В тази фаза, особено важни са компромисите и да се научим да подминаваме с усмивка незначителните дреболии.

Втора криза – моментът, в който се появи бебето и вече не сте само двамата. Това е периодът, в който жената охладнява към мъжа си, защото бебето е на дневен ред, а той започва да ревнува половинката си и да усеща силна липса на нейното внимание.

В този период, най-често се наблюдава отчуждаване между родителите, на което, ако не се обърне внимание навреме, може да продължи много дълго. Ако успеете да преминете леко през тази фаза и да й обърнете внимание, то връзката ви ще прерасне в чудесно приятелство с дете и секс.

Съвместната връзка изисква компромиси. И то големи в някои случаи. Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Трета криза – след 7 години съвместно съжителство, превес над любовта и щастието от присъствието на партньора, взима монотонността и рутината. Тогава се появяват първите желания за нещо ново и различно, за тръпка.

В този момент е добре да си дадете взаимно свобода на действията и емоциите ( разбира се, до допустими според вашите собсвени разбирания граници), след което да се посветите един на друг и да се преоткриете.

Четвърта криза – След цели 20 години, колкото и стабилна да е връзката помежду ви, отново може да настъпи криза. Тогава двойката е едно цяло, няма индивидуалност и личен живот.

Тогава обаче идва и още една криза - тази на средната възраст. Усеща се празнина и безпредметност в съвместното съжителство, просто защото няма с какво да се изненадате.

Естествено, тези теории не са категорични и не трябва да се очаква, че са задължителни за всяка двойка. Все пак има известни тенденции, които психолозите се наемат да дефинират, без те да се отнасят до всички.

Все пак винаги е хубаво да знаем още нещо, когато нещата опират до взаимоотношенията с любимия човек.