Чувствителността на организма към плесените у дома се изявява със затруднено дишане (задух), пресипнал глас, запушен нос и хрема, защото микроскопичните им спори се вдишват с въздуха. Не всички хора реагират болезено срещу плесените вкъщи, но имунната система на някои хора реагира по-бурно с отделяне на имуноглобулини Е. И започват всички неприятни оплаквания, защото организмът започва да се защитава срещу възприетите вече като опасни спори. 

Плесените нормално се развиват в по-влажни местности с гниещи растения. Мухъл се образува в нови жилищни сгради, по ъглите в кухните, във фугите в баните, които не се проветряват. Иеалните условия за размножаване на плесени в дома има при комбинация от температура между 18-30 С и влажност над 65% на въздуха. Първото средство срещу алергията е избягване на контакт с алергена.  

Борба с плесените вкъщи

Редовно проветряване на помещенията.

Почистване с препарати срещу мухъл с уговорката - не чисти алергичният човек. Ефективни средства са още: белина, кислородна вода, разтвор на сода за хляб, оцет.

В сезонни жилища (вили, бунгала, къщи на село) е задължително почистване преди настаняване.  

Смяна на филтрите на климатиците, тъй като често те разпръскват спори на плесени и бактерии.

Да не се преполиват саксийните цветя.

Да не се оставя храна на открито.

Освен алергизиращи, плесените са много опасни заради токсините, които отделят. Те са доказани канцерогени, например жълтата плесен (Aspergillus flavus). Тези плесени се развиват върху  някои от масово консумираните храни: фъстъци, царевица, зърната на соята, кафето, какаото. Още по темата може да прочетете в следващата статия: