Сезонът на гриповете и настинките е в разгара си, а най-застрашени от тях са децата. Като всяка майка, и аз се опитвам да полагам усилия, за да поддържам здравето и усмивката на своето дете. Признавам, че все повече ние - родителите, разчитаме на лекарствени продукти, без да си даваме сметка, че те не са напълно ефективни.Това, което най-много и често пренебрегваме е храната. Именно правилният начин на хранене помага в битката с детските болести и в укрепването и засилването на имунната система на децата ни.

За да науча повече по въпроса се обърнах към личния педиатър на 5-годишния ми син – д-р Първолетка Маркина.

Най-важното правило, което трябва да спазваме, когато детето ни боледува, е да му даваме много течности, подчерта тя в началото на разговора. Причината за това е, че микроорганизмите, които провокират болестното състояние, се чувстват комфортно в пресъхналото гърло и сухата носна лигавица, а приемът на течности помага за възстановяването на влажността й, както и за улавянето на вирусите. Добър вариант са: плодовите и зеленчукови сокове, билковите чайове, както и водата с мед и лимон – консумирани по няколко пъти на ден, тези напитки имат способността да унищожават вирусните бактерии в гърлото.

Лечебното хранене при грип изисква изключването на определени продукти, включително сладкиши и шоколадови изделия, споделя д-р Маркина. Захарта прави левкоцитите (кръвните клетки, които се борят с вирусите и микробите) инертни, което развива болестите. Като допълнение към казаното, ще напомня, че американски учени неотдавна доказаха, че 100 г захар понижават активността на левкоцитите двойно. И тази пасивност на клетките се запазва в продължение на 5-6 часа. Няма как да не се съгласите, че това е достатъчно добра причина да ограничим максимално достъпа на децата си до сладкиши и други вредни сладки изделия, каквито са например газираните напитки и консервираните плодови сокове.

При настинка храната трябва да стимулира имунната система и да повишава собствените му защитни сили, подчерта още д-р Маркина. За тази цел е необходимо да даваме на децата си храни, богати на витамини. Такива са сезонните плодове и зеленчуци. Много витамини има в плодовете с твърда кора – портокали, мандарини, лимони. Те са богати на витамини С, А, Е, В3, В6, Р. Любопитен факт, който научих от д-р Маркина по време на разговора ни, е, че в лимоновия сок се съдържа вещество „кумарин”, което се използва при лечение на ангина. Това, което лично тя ме посъветва по отношение на плодовете, е да наблягаме най-вече на ябълките, крушите и кивито. Последното е сред първенците с най-високо съдържание на витамин С. Сред зеленчуците не бива да пренебрегваме морковите, зелето, цвеклото, ряпата, карфиола, броколито – в тях има най-много концентрация и разнообразие на витамини, напомни тя.

Течните храни, като зеленчукова или пилешка супа, боб и леща, също трябва да бъдат включени в редовното меню. Добре е да бъдат обогатени с чесън или лук. В тях се съдържа вещество „алицин”, което има мощни антибактериални свойства.

В никакъв случай не давайте на детето си пържено, солено или пикантно, предупреди д-р Маркина. Тези храни дразнят и без това възпалената лигавица на дихателните пътища и увеличават отока й. За сметка на мазните и тежки гозби, лекарката ни препоръча да наблягаме на ястия, приготвени от задушени зеленчуци, риба, пуешко месо, ориз. Не се плашете, ако детето ви отказва категорично да поеме храната. Давайте му я на малки порции през определени интервали от време. Не го насилвайте, ако няма апетит. Понякога организмът му има нужда от разтоварване, за да се възстанови, подчерта още д-р Маркина.