"Зиме – с торбичка, лете – с абичка!"

Топлите летни вечери неусетно отстъпиха място на есенната прохлада, с която любимият сезон на художници и поети осезателно започна да напомня за себе си. Е, но слава богу, в по-голямата част на деня все още можем да се радваме на хубаво и приветливо време. Лековитите лъчи на мекото есенно слънце са все още в изобилие, а прогнозите на синоптици са обнадеждаващи и за настъпващия нов месец.

Но сезонът на красивите цветове и златните нюанси,

известен, обаче, и като сезон на настинките, изправя нас, родителите, пред нелекия избор на подходящи дрешки за нашите мъничета. И това е обяснимо, имайки предвид големите амплитуди, по които живакът на термометъра свободно и необезпокоявано се движи нагоре-надолу. През деня – сутрин и след залез слънце, е ветровито и дори студено, а по пладне и в кратките следобедни часове температурите са високи, летни дори. Особено голямо предразположение към настинки в този преходен сезон имат именно бебетата. Факт – добре известен на мами и татковци – резултат на недотам усъвършенстваната терморегулация на мъничкия организъм.

<em><strong>Снимка: Thinkstock/Guliver Photos</strong></em>

Ето защо, за да предпазя своето мъниче от настинки, и за да се чувства то добре, комфортно и уютно в дрешките си, задължително започнах да спазвам следните

златни условия при избора на подходящо облекло:

* Задължителната за всеки сезон памучна материя и тук важи с пълна сила. Това е материята, която дава прохлада през лятото и пази телцето топло през студените сезони. Тя е подходяща както за бельото, така и за връхните дрешки на бебето. Те, от своя страна, могат да бъдат и от вълна, която обаче да не отделя влакна и да не бъде прекалено мъхеста.

* Дрешки, които бързо и лесно се сменят или безпроблемно могат да се трансформират спрямо времето навън са от изключителна полза за комфорта на бебето. Например, от личен опит знам, че много удобни и ефективни са гащеризончетата, които от вътрешната страна на крачолите имат копченца, даващи възможност, при затопляне на времето, крачетата да се открият.

* Никога тясна дрешка – тя държи студено!

* Бодито с дълго ръкавче – гаранция за предпазено от изстудяване кръстче.

* Накрая, държа да споделя безценното правило, взаимствано от туристите. Според него цялото телце запазва сравнително постоянна температура и е предпазено от настинка, когато главичката, вратлето и гушката, глезените и китките са добре защитени. Затова, винаги, преди разходка, предвидливо слагам в чантата на количката задължителните жилетчица, якенце, терлички, шапка с ушички, буйки и неотменното одеалце.