1. Възможно най-рано запознайте мъниците си с "предшествениците" на книгите – книжките с дървени странички, с подвижни пъстри илюстрации, с комикси и т.н.

 

 

2.Опитайте се своевременно да свържете видяното на екрана с илюстрациите и описанията в книжката. Почти всички рисувани герои имат биография и подвизите им са описани в литературата. И обратно – родените в приказки и романи почти винаги оживяват и на екрана.

3.Не пропускайте възможността да запознаете любимците на детето сред плюшените играчки с двойниците, описанията и образите им в илюстрираната книжка. Така Мечо Пух ще бъде не само мил плюшен другар в игрите, но и герой на приключения, които събуждат фантазията, развиват мисълта и въображението, вълнуват и докосват емоционалния свят на детето.

5 начина да обогатим речника на детето си >>

4.Съвместното разгръщане с мама или тате на илюстрираните книги, обезателно съпроводено с подходящи (повече или по-малко подробни) обяснения, е определящо за отношението на детето към книгата. Вашата интерпретация е мощен стимулатор на интереса и любознателността на детето.

 

 

5.Не забравяйте, че малките човечета непрекъснато копират всичко, което правите, в това число – и отношението ви към книгите. Ако то е, като към живи същества – съпроводено с внимание, обич и грижовност, то това неминуемо ще впечатли малкия човек. Уважението и любовта се възпитават с личен пример.

7 причини да прочетете книга >>

6.Когато вашият слушател навърши две години, е чудесен момент да започнете с четенето на приказките, детските разкази и романи. Да заобичаш историите от книжките никога не е прекалено рано!

 

 

7.Старателно подбирайте тематиката, героите и историите, които ще четете на малчугана, така че те да съответстват на неговата възраст, да са лесно разбираеми, любопитни и привлекателни. Например приключенията за Мики Маус са по-инересни в една по-ранна възраст, докато тези за Лукчо, "Пипи дългото чорапче", "Мечо Пух", "Алиса...", "Мери Попинз" и "Малкият принц" са подходящи за вече по-пораснали любознайковци.

Какво четат децата? Отговорът - от пряк наблюдател >>

8.Ако го правите с желание и вложите емоция и артистизъм, то ще бъдете възнаградени с най-голямото постижение – четенето ще бъде така интересно и интригуващо за малкия слушател, че ще е предпочитано удоволствие пред телевизията и очаквано с нетърпение и желание приключение.

 

 

9.Всеки вид литература, всяка книга си има своя чар, но той се разкрива заедно с развиване и разширяване на интелектуалния хоризонт. Ето защо препоръчването на подходяща литература е деликатна, но важна задача на всеки родител.

Многоликата роля на книгата в живота на малчугана >>

10.Докато детето още не е започнало само да избира книгите си, давайте му и прeпоръчвайте книги, без да ги натрапвате, но които вие сте чели, харесвате или поне одобрявате. Детето трябва да види и почувства, че книгата и прочетеното в нея са оставили незаличима следа в душата ви.

За книгите, съхранили детето у нас >>

11.Ако вече обичта към книгите и четенето е покълнала в душата на вашия мъник, не забравяйте да използвате всеки удобен случай или повод да го зарадвате с най-безценния и желан подарък – хубавата книга.