Защо някои животни летят, а други плуват? Защо кихаме, когато прахът гъделичка носа ни, и се прозяваме, когато сме изморени? Защо нещата падат надолу, а не нагоре? Защо трябва да вали? Дали за да направи всичко хубаво и чисто или за да има локви, в които приятелите да играят?

Но защо? Защо? Защо?

Ако у дома имате малчуган, който тепърва открива света, навярно често ви подлагат на подобен разпит. Новата поредица от четири пуховски книги за любознателни деца – „Кътчето за размисли на Пух”, ще ви е от помощ при срещата на детето с околния свят. На страниците им то ще открие много весели истории, занимателни задачи и куп любопитни факти. От „Как скачаш така високо?” заедно с Пух и останалите обитатели на Голямата гора ще научи за невероятните неща, които животните умеят да правят. В „Защо ръмжи коремчето ми?” ще се запознае не само с отговора на този въпрос, но и какво предизвиква всички останали странни звуци. Благодарение на „Защо нещата не падат нагоре?” ще разбере какво е гравитацията. А в „Защо трябва да вали?” ще открие защо дъждът е толкова необходим.

Но това не е всичко. Всяка книга от поредицата „Кътчето за размисли на Пух” включва в себе си освен разбираемо поднесената информация, и занимателни упражнения, които може да практикувате заедно с детето. Какви са те ли? Сега ще ви разкрием.

Как скачаш така високо?

Упражненията от книжката ще помогнат на детето да открие собствените си специални таланти!

Стъпка 1: Седни тихо и наблюдавай. Виждаш ли наоколо някого, използващ специалния си талант?
Стъпка 2: В историята от книжката Тигъра, Пух и Ру се сравняват с останалите животни в Голямата гора. Можеш ли да сравниш и ти своите умения с техните?
Стъпка 3: Направи своя собствена таблица на талантите с помощта на лист хартия и цветни моливи. Нарисувай решетка и попълни празните квадратчета с имената на животни и приятели, които си наблюдавал. Какви са специалните им таланти? Не забравяй да добавиш и себе си, само че внимавай! Кутийката с твоето име трябва да е достатъчно голяма, за да може да побере всичките ти специални умения!

Защо ръмжи коремчето ми?

Историята тук завършва със забавна игра за свързване, която можете да опитате с детето си.

Колона A

Кихане
Хълцане
Прозяване
Къркорене
Оригване
Хъркане

Колона Б

„Гладен съм!“
„Не пий шоколадовото си мляко толкова бързо!“
„Еха! Не мога да повярвам, че изяде цялата пица!“
„Сладки сънища!“
„Изморен съм...“
„Този прах гъделичка нослето ми!“

Защо нещата не падат нагоре?

Детето може да научи за гравитацията чрез лесните занимания от тази книжка.

Стъпка 1: Хвърли гумено топче нагоре във въздуха няколко пъти.
Стъпка 2: Гледай какво става с топчето.
Стъпка 3: Вземи стъклено топче или малка топка, линийка и книга с твърди корици. Подпри линийката на книгата като стълба и сложи топчето на върха.
Стъпка 4: Какво става? (Топчето се търкулва надолу. Търкаля ли се обратно нагоре, или остава долу?)
Стъпка 5: Сложи топчето в основата на линийката и го търкулни нагоре. Остава ли горе топчето, или се търкулва надолу? Търкулни топчето по масата. Какво става, когато топчето стигне до ръба ѝ? Полита ли във въздуха, или пада на земята?

Защо трябва да вали?

От тази книжка детето ще научи как може само да си направи дъжд!

Стъпка 1: Напълни с вода половин чаша (или буркан).
Стъпка 2: Покрий плътно чашата с найлон и я стегни с ластик.
Стъпка 3: Сложи чашата в хладилника, докато върху найлона се образуват капчици вода.
Стъпка 4: Извади чашата от хладилника и я сложи на плот или маса. Докато чашата и водата вътре се затоплят, капчиците вода ще започнат да падат като
„дъжд“ от найлона обратно във водата.


Ако искате да подарите на детето много забавни мигове в „Кътчето за размисли на Пух”, включете се в новата ни игра и имате възможност да спечелите комплект от четирите книжки! Отговорете правилно на въпроса: „Как се казва местността, в която живеят Пух и неговите приятели?” Верните отговори оставяйте като коментар под тази статия. В конкурса участвате само с един верен отговор до 31 януари 2013 година. Имената на двама печеливши ще бъдат изтеглени с жребий и публикувани тук. Следете страницата ни във Фейсбук и новите статии в рубриката За децата, за да разберете кои са печелившите.