Когато си вземе домашен любимец, човек поема отговорност да се грижи за него до края на дните му. Трябва да е подготвен, че неизбежно ще дойде момент, в който на мястото на тичащото весело пале, ще си гледа дядо или баба, имащи нужда от особено внимание и грижа.

Средната продължителност на живота на кучето е 12-15 години, а на котката 14-17 години. Разбира се, това не са строги цифри и възрастта, в която ще се наложи да се сбогувате с домашния си любимец е винаги индивидуална.

Кучето

Според породата се определя и кога вашият четириног приятел е вече поостарял. Известно е, че дребните и средни породи живеят по-дълго, отколкото едрите и гигантските. Например болонката е доста свежа и жизнена на 10 години, докато за куче от калибъра на немската овчарка тази възраст е пределна.

Какво да очакваме?

За съжаление проблемите, които могат да застигнат застаряващото куче не са никак малко.Като казвам могат, това не означава непременно. Има кучета, при които никога не проявяват подобни на проблемите, които ще изброим, а съвсем други (не толкова често срещани) или никакви.

На първо място бих поставила нарушенията на опорно-двигателния апарат.

Мисля,че не съм виждала старо куче, което поне веднъж да не е изпитало затруднение при изкачване на стълби... По-едрите и по-тежки породи страдат по-често от такива болежки и при тях те могат да започнат да се проявяват още на 5-тата и 6-тата година. Най-често болката и куцотата произхождат от изменения в гръбначния стълб (т.нар.шипове) и по-рядко в отделна става на някой крайник.

Какво бихме могли да предприемем?

Съществува широка гама от медикаменти - лекарства и добавки към храната, облекчаващи тези болежки. Разбира се, след подробен преглед ветеринарният лекар ще прецени кое лекарство е най-подходящо за вашия случай. Един от начините, по които вие можете да помогнете е, като не допускате кучето ви да напълнява. Една от вредите на наднорменото тегро е допълнителното натоварване на ставите и на гръбнака. Ако кученцето ви е дребно, носете го по стълбите. През студените зимни дни му слагайте дрешка и правете по-кратки и по-чести разходки.

Друг често срещан проблем са глухотата и слепотата.

Те могат да се проявят в различна степен, както поотделно, така и заедно. Понякога се случва почти изведнъж,а друг път постепенно, в продължение на месеци или години. Ще забележите как кученцето ви започва да се блъска в мебелите, да ви гледа с „празни” очи или да не идва, когато го викате, да не чува звънеца или любимия шум от сипването на храна в купичката. Бъдете нежни и внимателни, кученцето е объркано и не знае какво се случва с него. Не му се карайте и не го пришпорвайте, а му помагайте. Не го пускайте да се разхожда самичко, ако сте имали такъв навик. Вероятността да не го видите отново е огромна...

Проблемите със зъбите също изобщо не са за подценяване.

Важно е да свикнете кученцето от мъничко да ви позволява да ги почиствате. Това е необходимо, защото с годините се натрупва зъбна плака, която се превръща в зъбен камък, който пък от своя страна е причина за пародонтоза. Ако кучето е склонно да трупа зъбен камък, посещавайте веднъж годишно ветеринарен лекар, за да го почисти.

Ако сте собственик на възрастна дама, редовно преглеждайте гърдите за наличие на бучки и при най-малкото съмнение тичайте при лекаря!

Грижата за ноктите също е важна, защото с напредването на възрастта кучето се движи по-малко и ноктите не се изтриват. Станат ли прекалено дълги ще пречат на  любимеца ви да ходи.

Хранете го с качествена храна, съобразена с възрастта и му давайте периодично витамини. За ваше спокойствие водете баба/дядо 2-3 пъти годишно на профилактични прегледи. Забравете за това,че възрастното куче може да не се ваксинира. Трайността на ваксината е една година, а с възрастта имунната система отслабва. Ако не ваксинирате кучето си, рискът да се разболее от опасни болести като гана, лептоспироза или хепатит, е доста голям.

Да му вземем ли другарче?

Много хора си задават този въпрос, като в действителност мислят, че така по-леко ще приемат раздялата със старчето. Ако имате много силна връзка помежду си или кучето ви е ревниво, по-добре не го правете. Ще вгорчите старините му. Нека се чувства единствен и неповторим. Ако пък е непукист и би бил щастлив да си поиграе с палаво кутренце, зарадвайте го.

 

Д-р Теодора Стоянова е вторият ветеринарен лекар, който реши да сподели опит и познания с читателите на LadyZone.bg. Тя е дипломиран ветеринарен лекар от 2008 година. Оттогава работи в клиника за дребни животни, а цялото си свободно време е отдала на грижи за безстопанствени животни в нужда.