Следейки новинарския поток за всичко, което би ви било интересно и полезно, попаднахме на прясна-прясна новина от западната ни съседка. А именно – Сърбия ще дава по 840 евро еднократна помощ за раждането на първо дете.

Всички български родители добре знаят какъв е размерът на еднократната помощ за раждане на първо дете у нас – 250 лв. Спираме със сравненията до тук, защото сме убедени, че сами може да ги направите наум...

Решението, което сръбският министър по демокрафската политика Славица Джукич Деянович съобщи, влиза в сила от 1 юли. Сумата от 840 евро се равнява на 100 хиляди сръбски динара.

На родителите на второ, трето и четвърто дете, родено от началото на тази година, ще бъдат осигурени планираните надбавки.

Снимка: istockphoto.com

И още интересни данни от западната ни съседка - родителите на второ дете ще получават 10 000 динара месечно (което се равнява на 84 евро), на трето – по 12 500 динара (105 евро) през следващите 10 години, а за четвърто дете добавката е 18 000 динара (151 евро), също за период от 10 години. За критерий, обвързан с доходите на родителите, не се споменава. Което означава, че всички сръбски семейства с деца ще се възползват от месечните добавки.

Всичко това се случва в Сърбия на фона на 600 хиляди двойки, които нямат деца, а самият министър подчертава този факт като особено тревожен, допълвайки, че тези двойки, които вече са правили един безуспешен опит за ин витро зачеване, ще получат и втора възможност.

Беше обявено също, че работодателите ще бъдат мотивирани от държавата да предоставят облекчения за служители, които са родители.