Всички сме наясно колко много децата обичат сладкото. За жалост малко са родителите, които успяват да устоят на писъци, артистично придружени със сърцераздирателни хлипове и сълзи. Факт е, че колкото по-отрано започнем да даваме на малчугана шоколади, близалки и бонбони, толкова по-лесно и силно ще го приучим към тях. Ето защо главната вина за проявата на неистов и постоянен глад към сладкото, трябва да търсим у нас, родителите. На първо място трябва да знаем, че прекаляването с която и да е храна може да доведе до здравни проблеми!

Свръхконсумацията на сладки храни не води до директни увреждания на вътрешните органи, но по индиректен начин може да има значителни вредни последици за здравето, включително и увреждане функциите на редица органи.

Защо всеки родител трябва бъде абсолютно наясно с вредите, които може да нанесе върху здравето на децата му честата консумация на сладко, вижте на следващата страница >>

1. Рискът от развитие на автоимунни заболявания значително се увеличава

Продължителният прием на големи количества захари може да доведе до свързването им с белтъчни молекули и образуване на т.нар. гликирани белтъци, които увеличават риска от развитие на автоимунни заболявания: инсулинозависим диабет, ревматоиден артрит, различни колити.

2. Увеличава се и склонността към затлъстяване – рисков фактор за възникване на диабета

Сладките храни обикновено са богати на въглехидрати, специално на захари, но са бедни на потребните за организма витамини и минерали. Прекаляването със сладки храни води до увеличаване на енергийната стойност, което пък води до повишаване на теглото и същевременно до дефицита на важни за здравето хранителни вещества. Свръхтеглото и затлъстяването пък са един от най-важните рискови фактори за възникване на диабета.

3. Честата консумация на сладки храни увеличава и риска от кариес на зъбите

Факт е, че зъболекарските кабинети са пълни с малки пациенти. Плашеща е още и статистиката, според която възрастта на малчуганите, посещаващи чичо зъболекар, става все по-малка! Ето защо хигиената на детските зъбки от най-крехка възраст е от изключително значение за тяхното здраве!

4. Уврежда функциите на бъбреците

С времето прекалената консумация може да нанесе сериозни вреди върху нормалното функциониране на бъбреците. В случай, че вече страдаме от болни бъбреци, е препоръчително да намалим значително както количеството приети въглехидрати, така и количеството приети белтъчини, но без да се стига до абсолютното им ликвидиране от менюто. Тук задължително трябва да се ограничат солта и солените храни.

5. Ускорява процесите на стареене

Бързото освобождаване на глюкоза в кръвта и непостоянното ниво на инсулина изтощават панкреаса, надбъбречните жлези, щитовидната жлеза, хипофизата и половите жлези, а оттам ускоряват и стареенето на клетките. Тялото вече не е способно да се справя със стреса и с натрупващите се токсини!

6. Увеличава риска от развитие на някои онтологични заболявания

Високият прием на рафинирана захар за дълъг период от време се свързва с повишен риск от рак на гърдата и рак на дебелото черво. Експериментални проучвания показват, че големите количества захар стимулират туморния процес, предизвикан от химични вещества, като този ефект се свързва с действието на високите нива на хормона инсулин в кръвта след свръхконсумация на захар.

7. Прекалената консумация на сладко може сериозно да навреди на сърдечно-съдовата система

Редовната и консумация на сладки храни води до повишаване на триглицеридите и лошия холестерол и до намаляване на добрия холестерол в кръвта.  Това увеличава на само риска от затлъстяване, но и до образуване на атеросклеротични процеси на кръвоносните съдове.