По повод предстоящото начало на училището ви предлагаме няколко ценни съвета как да създадем у детето си чувство на спокойствие и увереност в собствените му способности, както и да подхожда отговорно и съвестно към всяко едно свое задължение в училище и извън него:

1. Провеждайте релаксиращи занимания

Актуални изследвания показват, че повече от половината деца между 7- и 9-годишна възраст са стресирани. Не можете да елиминирате факторите, които влияят за това, но можете да помогнете на детето си да се справя с тях по здравословен начин – с игра в парка, йога, медитация – всички релаксиращи упражнения, които можете да правите заедно.

2. Направете мързелуването полезно

Колкото и да ви е неприятно като родител, ясно е, че децата ви понякога ще предпочетат да мързелуват и да бездействат. Не се ядосвайте, а се опитайте да ги накарате да използват това време полезно – запознайте ги с различен стил музика или нова книга.

3. Помогнете им да управляват отговорностите си

Списъците с домашна работа могат да парализират психологически детето ви. Помогнете на децата си да подредят задълженията си за училище и времето си за приятели и семейство като им направите простичък календар, в който могат да направят свой собствен график.

  • Виолета Топалова за стреса, детската градина и най-красивото в живота й - децата
  • 21 вечни цитата от великите детски книги
  • Стартира кампания за безплатни очни прегледи на децата
  • Отново на училище с МЕТРО: Купихте ли вече раница?
  • Стресът в началото на учебната година
  • Съби Попов – един баща за първия учебен ден, отговорностите и училищните спомени
  • Детето пред компютъра
  • Живи и будни сте били до днес, започва консервирането!
  • Първолаците по света (СНИМКИ)
  • Ненчо Илчев за сина си Момчил, бащинството, първия учебен ден и пакостите

 

4. Направете семейното хапване приоритет

 

Изследванията показват, че храненето заедно на родители и деца помага за подобряване на комуникацията и връзката в семейството. Това пък прави децата по-устойчиви на стрес.

5. Разисквайте „Мини Бягства”

Попитайте детето си: „Ако имаше само 10 минути на ден, какво би правил, за да се отпуснеш напълно?”. Споделете идеите си (писмо до приятел, четене на любимото списание, игра на тенис) и насърчете детето си да изпробва една от тях след тежък ден.

6. Насърчавайте децата си да играят

Тетрис, пъзел, бесеница… и всички останали игри, които изискват концентрация, ще привлекат съзнанието на детето ви и ще го отвлекат от дневното напрежение.

 

7. Карайте ги да си представят картини

 

Накарайте детето си да си представи място – плаж, планина, градина. След това ги накарайте да сменят спокойната обстановка в тази картина с неспокойна. Фокусирането върху имагинерната реалност ще им помогне да се отпуснат.

8. Направете здравия сън приоритет

Експертите препоръчват 9 часа сън за тийнейджърите. Работете с децата си и им създайте лимит за ученето до късно вечер. Опитайте се да ги накарате да си лягат рано.

9. Улеснете изпитите им

Научете децата си на малки трикчета, които да им помагат да се фокусират по време на тестове и контролни. Например – накарайте ги да си представят, че се намират в невидим балон, където съучениците им не могат да ги безпокоят.

 

10. Награждавайте старанието им

 

Дори и детето ви да не е отличен ученик, уважавайте старанието му и го отбелязвайте гласно. Можете да му зададете следния въпрос: „Кое е най-интересното нещо, което научи тази седмица в училище?”. Като карате децата си да се чувстват горди от постигнатото, ще спомогнете за нарастване на собственото им желание за усъвършенстване.

11. Създайте им максимално улеснен график

Родителите често прекаляват със задачи за децата си, за да повишат успеха им училище. Може би един разговор с училищен консултант (такива експерти има в Министерството на образованието) или дори с класния ръководител, ще им помогне да не надвишават прекомерно изискванията за децата им.