Кандидатстването и класирането в столичните общински детски градини и в самостоятелните детски ясли се извършва през Информационната система за обслужване на детските заведения (ИСОДЗ). Няма нужда да ходите на място до детското заведение. През 2017 г. първото класиране ще бъде на 12 май, а резултатите ще бъдат публикувани на 13 май (календар - https://kg.sofia.bg/isodz/calendar).

От личен опит знаем, че нощта на 12 срещу 13 е безсънна и съпроводена с притеснения за много родители. Затова събрахме на едно място всички трикове, важни неща и подробности, които могат да ви помогнат, за да сте сигурни, че детето ви ще се класира за ясла или градина.

 

1. Не се притеснявайте, ако детето ви в момента е назад в списъка. Място в списъците не е добра индикация за шансовете за прием. Повечето деца са записани и кандидатстват на повече от едно място. Но имайте предвид следното - ако едно дете с висок брой точки бъде прието по първо желание, неговите кандидатури ще бъдат премахнати от всички други места. Това означава, че вашето автоматично ще се придвижи напред. Преди официалното класиране не може да се определите кои кандидатури реално ще останат на опашката.

2. Печелите преднина, когато кандидатствате за детско заведение в района, в който живеете. Няма значение кой от родителите е записан на този адрес. Достатъчно е заявеният адрес в регистрацията да е същият като записания в личната карта на родителя, или да имате удостоверение за настоящ адрес. Ако кандидатствате за детско заведение с адрес, различен от този, който имате по лична карта, може да си извадите удостоверение за настоящ адрес на другото място, но той трябва да е актуален от дата, предшестваща класирането.

3. Преднина за работещи родители и редовни студенти. Децата на работещите родители, както и на редовните студенти, получават точка. Може да се използва само едно от двете предимства. Допълнителен критерий 2 (ДК2) се получава и от жени, които са в отпуск по майчинство.  

4. Получавате преднина и ако поне един родител работи на трудов договор в общинските детски заведения или училища. Това трябва да е така най-малко от 6 месеца преди класирането. Както и родителят да не е в период на предизвестие за приключване на тези работни отношения. Служители в БАН хонорувани преподаватели не ползват това предимство.

5. Ако адресът на месторабота ви е в района на детската градина, това също ще ви донесе преднина. След класирането обаче, трябва да докажете това със служебна бележка. Този допълнителен, за съжаление, не важи за всички детски заведения. Студентите, които учат в административния район на градината, могат да се възползват също от тази 0,1 т. на работещите.

6. Ще получите преднина за детската градина на детето, ако то е посещавало ясла преди това. Месеците посещение на ясла се отчитат към момента на записването.

7. Ще получите точките по допълнителен критерий 1 и ако детето има братче или сестриче, които са записани в същата детската градина. Важно условие е те да не тръгват на училище от септември, същата година. Системата автоматично отчита това и няма да ви даде допълнителна точка, ако е така.

8. Децата със специални образователни потребности и/или хронични заболявания, както и тези със заболявания с решение на ЛКК или ТЕЛК, се приемат на място в СДЯ и ДГ.

9. Ако сте самотен родител, другият е неизвестен или с отнети родителски права, ще получите подточка.

10. Допълнителни точки се получават за критерий - поредност на желанията. Затова добре преценете къде детето ви има най-големи шансове да бъде прието и поставете това детско заведение на първо място. Получавате следните точки - 3 т. за първо желание, 2 т. за второ желание и 1 т. за трето желание. Ако детето бъде класирано по първо, второ или трето желание, системата отчита поредността на желанието, на което сте били класирани и съответните точки, които сте използвали при класирането.

11. Още един шанс са останали свободни места от квотата по социални критерии. Ако квотата не е попълнена след 1-во класиране, оставащите свободни места от нея се прехвърлят към общата опашка и на тях се класират деца по общите точки.