Салата „Цветна дъга”

Продукти:
1 глава лук
1 морков
3 малки глави червено цвекло
4-5 с. л. зехтин
½ ч. ч. доматено пюре
100 г пастьоризиран грах
100 г пастьоризирана царевица
сол

Нарежете лука на полумесеци, а морковите на кръгчета. Задушете ги леко в зехтин. Сварете цвеклото в леко подсолена вода и го нарежете на кубчета. В широка чиния подредете ивици от всеки зеленчук – бял лук, оранжеви моркови и лилаво цвекло, и няколко лъжици червено доматено пюре. Овкусете със зехтин и сол.

Салата „Сила и здраве”

Продукти:
300 г зеле
2 средно големи ябълки
1 морков
2 чушки
1 ч. л. захар
4 с. л зехтин
2 с. л. сусам
цели орехови ядки
сол

Нарежете зелето на ситно и го стрийте с малко сол. Нарежете моркова и ябълките на тънки парчета. Чушките същи ги поръсете със захарта. Запечете сусама в сух тиган за няколко минути. Смесете всички зеленчуци и овкусете със зехтина и солта. Поръсете със семенцата сусам и ореховите ядки.

Салата „На изток”

Продукти:
100 г ориз
1 домат
1 морков
3 мариновани краставички
½ глава лук
1 зелена и 1 червена чушка
100 г соеви кълнове

Сварете ориза в леко подсолена вода. Нарежете зеленчуците и ги смесете с него , след като той леко се охлади. Добавете соевите кълнове, предварително накиснати в малко вода и оцет. Посолете и овкусете с няколко капки балсамов оцет.