Тъй като пасхалният сладкиш задължително трябва да престои в хладилника поне 24 часа, най-удобният ден за неговото приготвяне е Великия четвъртък или Великата събота. Основната му съставка са сушените захаросани плодове. Колкото повече престоят в сместа, толкова повече попиват в нея и набъбват. С малки изменения пасхалният сладкиш от сушени плодове, ядки, извара, яйца и сметана присъства на великденската трапеза почти във всички православни народи – при арменците, грузинците, дори и при коптите в далечна Етиопия. Тук предлагаме да опитате руския вариант на тази древна неподвластна на времето рецепта.

Класическата форма на този сладкиш е четириъгълна пирамида, но ако нямате, спокойно може да го направите в каквато и да е друга форма.

Продукти:

500 г извара (безсолна)
150 мл сладкарска сметана
2 с.л. мед
1 с.л. портокалов сок
Щипка кориандър
150 г микс от сушени плодове (стафиди, кайсии, сливи и боровинки)
200 г сушени фурми
100 г сушени смокини
2 шайби захаросан ананас
100 г захар
2 яйца
125 г краве масло
100 мл ром
100 г счукани орехови ядки

Приготвяне:

Нарежете сушените плодове, смесете ги и ги накиснете в рома за около 1 час. Добавете изварата, разбитите със захар жълтъци и цялата смес поставете на слаб огън, като внимавате да не кипне. Щом започне да се сгъстява, бързо я свалете от огъня и я оставете да изстине в съд със студена вода. Излейте в голяма цедка, покрита с марля, за да се отцеди излишната течност. Изсипете във форма с дупки или в голяма цедка, покрита с марля, за да се отцеди излишната течност и да приеме формата. Отгоре покрийте с краищата на марлята и притиснете с нещо твърдо. Оставете за 24 часа в хладилника.

Извадете десерта, обърнете го върху платото за сервиране, отстранете марлята и украсете със сметана, плодове, цветни бонбонки или захарни пръчици.