Рецептата е представена на кулинарен форум "Концепции 2011" от Инна Бадалова - носител на степен в областта на сладкарството от Notter School of Pastry Arts, работила в петзвездните хотели Marriott Waterfront в Балтимор, САЩ, и Hyatt Regency, Вашингтон, преподавател в Кулинарна академия HRC, Добрич.

Продукти:

за бонбоните

425 г извара

15 г захар

150 г яйца

7 г бакпулвер

300 г брашно

златна боя на прах

за кошничките

170 г смлени бадеми

126 г масло

100 г глюкоза

30 г брашно

200 г захар

за декорация

3 ягоди

3 праскови (без костилки)

1 ч. ч. захар (за конците)

1/2 ч. ч. белтъци

240 г фина захар на кристали

за ваниловия сироп

1 л вода

400 г захар

1 ванилова шушулка

Изварата се намачква с вилица. Добавят се захарта и едно по едно яйцата. Отделно се смесват сухите съставки - брашното и бакпулверът. Добавят се към течните. Сместа се оставя да почине за малко. В дълбок съд предварително се загрява олио до 185 градуса. Тестото се оформя с лъжица на топки и се пържи. Когато са готови от едната страна, бонбоните сами се обръщат, защото суровата част натежава. Високата температура на олиото не им позволява да поемат много от него и да станат тежки и мазни. Полезни са заради съдържанието на калций в изварата. Когато са готови, ги извадете с решетъчна лъжица. Нанесете с четка по повърхността им златната боичка.

Бадемовата паста за кошничките се приготвя, като заедно се разтопяват маслото и глюкозата. След това към тях се добавят сухите съставки. От сместа се правят формички (канелки) с чаена лъжичка. Поставят се върху хартия за печене и леко се притискат с пръст отгоре. Пекат се за около 7-8 минути във фурна с вентилатор. Изпечената бадемова паста се превръща в тънък, разлят слой. Докато е топла, се оформя около дъното на чаша като кошничка, или около средата й като на ринг.

Ваниловият сироп се приготвя, като във водата се добави захарта и остърганата вътрешност на ваниловата шушулка. Оставя се да покъкри за 15 минути на тих огън. Прасковите се накисват в този сироп за кратко. След това половината от тях се пюрират в блендер. Другата половина се нарязват на тънки полумесеци. Връхчетата на ягодите се нарязват надлъжно (около 1 см), така че плодът да заприлича на разцъфнало лале.

Захарта се разтопява заедно с белтъците на много ниска температура. С тази смес се поливат плодовете, а за хрупкава коричка тя се карамелизира с кухненска горелка.

Чаената чаша захар пък загрейте до 360 градуса и с разливане върху хартия за печене направете конци.

В широка чиния подредете първо бадемовите кошнички, в тях и около тях поставете бонбоните и карамелените конци. Аранжирайте с полумесеци от праскови и ягодите. Кайсиевото пюре се поднася в сосиера.