В тенджера или съд за варене на пара се кипва 1 ч.ч. вода, заедно с подправките - бахар, розмарин, корен от магданоз. Рибното филе се осолява и се поръсва с черен пипер. След това в приставката се поставят рибните филета и се вари за около 10 минути. Рибата внимателно се изважда, за да не се натроши. Полива се със зехтин и се поднася с резени лимон и гарнитура от варени картофи.
Рецепта за 4 порции риба на пара
2 рибни филета (хек, сьомга, бяла риба)
5 зърна бахар
1-2 стръка розмарин
1 корен от магданоз
1 лимон
3 с.л. зехтин
Черен пипер и сол на вкус
Рецепта за гарнитурата от картофи
4 едри варени картофа
3 стрък пресен лук
1-2 с.л. зехтин
Сол на вкус
Ястието може да се поръси по желание със сушен девесил, копър или магданоз.
Още разнообразни идеи за ястия в дните за постене ще откриете в "Постни рецепти на деня”.