В тенджера или съд за варене на пара се кипва 1 ч.ч. вода, заедно с подправките - бахар, розмарин, корен от магданоз. Рибното филе се осолява и се поръсва с черен пипер. След това в приставката се поставят рибните филета и се вари за около 10 минути. Рибата внимателно се изважда, за да не се натроши. Полива се със зехтин и се поднася с резени лимон и гарнитура от варени картофи.

Рецепта за 4 порции риба на пара

2 рибни филета (хек, сьомга, бяла риба)

5 зърна бахар

1-2 стръка розмарин

1 корен от магданоз

1 лимон

3 с.л. зехтин

Черен пипер и сол на вкус

Рецепта за гарнитурата от картофи

4 едри варени картофа

3 стрък пресен лук

1-2 с.л. зехтин

Сол на вкус

Ястието може да се поръси по желание със сушен девесил, копър или магданоз.

Още разнообразни идеи за ястия в дните за постене ще откриете в "Постни рецепти на деня”.