Бобът има изключително висока хранителна стойност. Родината му е Южна Америка, но днес се отглежда на всички континенти. Няма по-постно и вкусно ястие и в българската традиционна кухня от бобената яхния. Разбира се, когато е овкусена с най-разнообразни дъхави подправки - джоджен, чубрица, магданоз и девесил. 

Ето рецепта за 6 порции бобенна яхния с гъби

500 г зрял боб

200 г печурки

1 глава кромид лук

1 морков

1-2 червени чушки

1 ч.л. доматено пюре или 1 домат

4 с.л. олио

1 ч.л. червен пипер

1 с.л. сух джоджен

1/2 ч.л. суха чубрица

1/2 ч.л. девесил

2-3 стръка свеж магданоз

Сол на вкус

Бобът се изкисва за няколко часа в студена вода. Измива се в гевгир и се слага в судена вода, колкото да го покрие. Когато заври, водата се излива и отново се сипва студена вода. Тенджерата с боба се връща на котлона да заври. Лукът, морковът, чушките и гъбите се нарязват на дребно и се задушават отделно в олио и малко вода. Задушените зеленчуци се изсипват към врящия боб. След това се прибавят доматено пюре, червен пипер и се овкусява със сол, чубрица, девесил и джоджен. Разбърква се добре и се оставя да ври още около 30 минути. Може да се долива топла вода. Накрая по желание се прави запръжка с 1-2 с.л. брашно и да се прибавят люти чушлета. Върху готовото ястие се нарязва свеж магданоз.

Още разнообразни идеи за ястия в дните за постене ще откриете в "Постни рецепти на деня”.