Продължават дните от Рождественските пости, в които не е забразено да се ядат риба и морски дарове. Рибено филе (бяла риба, хек,сьомга) може да сготвите бързо на тиган. Като гарнитура освен класическата картофена салата с лук и маслини може да задушите зеленчуци по избор – карфиол, моркови, броколи, брюкселско зеле.

Рецепта за 4 порции

600-700 г рибно филе
100 мл зехтин
Босилек, копър, магданоз
1 лимон
Черен пипер и сол на вкус

Когато рибните филета са замразени, се изваждат по-рано, за да се размразят. Попиват се с кърпа преди термичната обработка. Сгорещява се зехтин на дъното на тефлонов или грил тиган без да се прекалява с мазнината. По-добре да се долива по малко зехтин за всяко ново паче риба. Филето риба се осолява и леко се намазва от всички страни със зехтин. Слага се да се запече около 2-3 минути, след което с тефлонова решетъчна лъжица се обръща внимателно, за да не се натроши порцията риба. Пече се на тигана още 2-3 минути и от другата страна. Подправя се накрая с черен пипер. При сервиране се поръсва черен пиер и от другата страна. Поднася се с резенче лимон и задушени зеленчуци по избор. Декорира се със свеж босилек, копър и магданоз.

Още разнообразни идеи за ястия в дните за постене ще откриете в "Постни рецепти на деня”.