След питателната закуска с дип от авокадо за обяд може да си приготвите бърз ориз с домати. Това е класическо ястие в националната българска кухня, но може да му придадете италиански привкус с връзка свеж босилек и риган.

Ето рецепта 4-5 порции

2 ч.ч. ориз

5 големи домата

2 глави кромид лук

2-3 с.л. зехтин

1 връзка босилек

½ ч.л. сух риган

1 връзка магданоз

3 листчета пресен джоджен

1 кубче зеленчуков бульон

1 ч.л. червен пипер

Бял пипер и сол на вкус

В дълбок тиган се сипва зехтин. Лукът се нарязва се на ситно и се слага да се запържи в мазнината. Поръсва се с червен пипер. Доматите се обелват и настъргват на едро ренде. Добавят се в тигана, разбъркват се с лука и се оставят  за около 10-15 минути на слаб огън. Прибавя се 1 л топла вода с разтворен в нея зенечуков  бульон. След това оризът и свежите подправки - босилек, магданоз и джоджен, нарязани на ситно. Овкусява се със сол и бял пипер. Разбърква се добре всичко и се оставя на котлона,  докато оризът поеме водата. Накрая ястието се поръсва с риган.

Още разнообразни идеи за ястия в дните за постене ще откриете в "Постни рецепти на деня”.