За да сервирате вкусен десерт на цялото семейство и да спазите Рождественските пости, достатъчно е да разполагате с формички за тарталети. За по-малко от час ще приготвите великолепно изглеждащи сладки тарталети с нишестен крем и свежи плодове.

Рецепта за тестото на тарталетите

400 г брашно

200 г маргарин

50 г пудра захар

1 пакетче ванилия

15 захаросани череши

Омесва се тесто от маргарин със захарта на пудра, брашното и ванилията. Оставя се тестото в хладилника около 30 минути. Формичките за тарталети предварително се намазват с маргарин и фино се набрашняват. Тарталетите се оформято от топче тесто, което се притиска с палец и се избутва нагоре по стените на всяка формичка. Тестото извън формичките се отстранява. Дъното на тестото се надупчва с виличка. Тарталетите се пекат в предварително загрята фурна за около 30 минути на 200 о С градуса. Оставят се да изстинат, за да се напълнят с крем.

Рецепта за крем нишесте

1 пакетче лимоново нишесте

½ ч.ч. кристална захар

1 киви

1-2 портокала

10-15 захаросани череши 

Лимоновото нишесте се разтваря в 100 мл. студена вода. Захарта се слага във 600 мл вода и се оставя да заври. Разтвореното нишесте се изсипва при непрекъснато разбъркване към врящата вода. След като се получи желаната гъстота от топлия крем се разпределя в тарталетите. Всяка тарталета се украсява с резенчета киви, портокалови парченца и захаросани череши. Може да се използва нишесте с различни аромати и всякакви други плодове по избор.  

Когато искате разнообразни идеи за постни ястия в дните за постене, заповядайте в "Постни рецепти на деня”.