За да сервирате вкусен десерт на цялото семейство и да спазите Рождественските пости, достатъчно е да разполагате с формички за тарталети. За по-малко от час ще приготвите великолепно изглеждащи сладки тарталети с нишестен крем и свежи плодове.
Рецепта за тестото на тарталетите
400 г брашно
200 г маргарин
50 г пудра захар
1 пакетче ванилия
15 захаросани череши
Омесва се тесто от маргарин със захарта на пудра, брашното и ванилията. Оставя се тестото в хладилника около 30 минути. Формичките за тарталети предварително се намазват с маргарин и фино се набрашняват. Тарталетите се оформято от топче тесто, което се притиска с палец и се избутва нагоре по стените на всяка формичка. Тестото извън формичките се отстранява. Дъното на тестото се надупчва с виличка. Тарталетите се пекат в предварително загрята фурна за около 30 минути на 200 о С градуса. Оставят се да изстинат, за да се напълнят с крем.
Рецепта за крем нишесте
1 пакетче лимоново нишесте
½ ч.ч. кристална захар
1 киви
1-2 портокала
10-15 захаросани череши
Лимоновото нишесте се разтваря в 100 мл. студена вода. Захарта се слага във 600 мл вода и се оставя да заври. Разтвореното нишесте се изсипва при непрекъснато разбъркване към врящата вода. След като се получи желаната гъстота от топлия крем се разпределя в тарталетите. Всяка тарталета се украсява с резенчета киви, портокалови парченца и захаросани череши. Може да се използва нишесте с различни аромати и всякакви други плодове по избор.
Когато искате разнообразни идеи за постни ястия в дните за постене, заповядайте в "Постни рецепти на деня”.