Отличен обяд с продукти, съобразени с условията на постите е италианското ястие - лязаня със спанак. За да има перфектен външен вид, освен апетитен вкус, върху лазанята накрая се настъргва кашкавал с растителни мазнини и леко се запича. Ето всички продукти и ползвани подправки за приготвянето на зелена лазаня за 4 порции:

1 оп. кори за лазаня

1 кг свеж спанак

1 морков

2 стръка праз лук

2-3 скилидки чесън

1 с. л. пълномаслен маргарин

150 г растителна сметана

200 г кашкавал с растителни мазнини

1 с.л. брашно

1 щ. индийско орехче

1 ч.л. риган

4 листа салвия

1 зеленчуков бульон

Черен пипер и сол на вкус

Чесънът и празът се почистват и нарязват на дребно. Слагат се в сгорещения маргарин. Прибавят се риган и настърганият морков. Свежият спанак се почиства и се измива добре. Отцежда се в цедка и се нарязва на широки ивици. Добавя се към зеленчуците и се задушава за 3 мин.

За соса отделно се запържва брашното до златисто и се наливат 2 чаши топла вода с разтворен зеленчуков бульон. Подправя се с индийско орехче и се добавя растителната сметана. Бърка се, докато кипне. 

Тавичката за печене на лазанята се намазва с маргарин и се налива един черпак от соса, за да покрие дъното. Слагат се ред кори за лазаня, ред зеленчукова смес със спанак. Корите леко се притискат, за да се изравни плънката. Третият ред кори се залива с останалия сос. Пече се около 35 минути в загрятата фурна на 180 С градуса. След това се поръсва с настъргания кашкавал и черен пипер. Лазаняте се допича до златиста коричка. С листенца салвия се украсява всяко парче лазаня, готово за сервиране.

Още разнообразни идеи за ястия в дните за постене ще откриете в "Постни рецепти на деня”.