Гуакамолето е традиционен мексикански дип от авокадо и пикантни подправки. За култивирането на този плод трябва да сме благодарни на ацтеките. Името на плода ahuacuatl се превежда буквално като "тестис на дърво," а и приликата с мъжката анатомия не е незабележима. Когато се събирала реколтата от авокадо, на жените в ацтекските села било забранено да излизат от къщите си, за да не бъдат сексуално покварени. Тази стигма продължавала векове. Днес авокадото се отглежда в много страни, в които климатът е преобладаващо тропически. А за брането и консумацията му няма никакви ограничения.

Подходящото за гуакамоле авокадо е меко на пипане, но не прекалено. Това показва, че е узряло. Цветът на кората му трябва да е чист и маслено зелен. Но дори и да има тук-таме бледи черни петънца, не е фатално. Това показва, че плодът е леко презрял. Стига да не са по цялата повърхност на кората, не бива да пречат на избора ви.

Авокадото е силен афродизиак. Освен това е истинска витаминозна бомба. Съдържа витамини А, В1, В2, В6, С, E, PP, както и калций, магнезий и желязо. Гуакамолето e здравословно, защото всички негови съставки - пресни плодове и подправки, са в суров вид, не търпят термична или друг вид обработка и всички ценни вещества са запазени.

За направата на гуакамоле са ви необходими следните продукти:

1 авокадо, 3-4 чери доматчета, 2 стръка копър, 2 стръка магданоз, сокът от половин лайм, сол, 1 скилидка чесън

Авокадото се разрязва на две през средата. В сърцевината си то има голяма костилка, така че прокарайте ножа около нея. С леко въртеливо движение разделете двете половинки. Когато авокадото е узряло, това става лесно. Направете разрези по дължината на мекото бяло-жълто месо, като внимавате да не засегнете кората. След това я стиснете и месото на плода само ще падне в чинията. Другият вариант за почистване на авокадо е като издълбаете сърцевината му с лъжица.

Костилката на авокадото може да поставите за ден-два в мокър памук или в чашка с вода. След това посадете в саксия с острия край нагоре. След време ще се радвате на свежо растение с големи зелени листа в дома си.

Намачкайте авокадото с вилица. Добавете ситно нарязаните чери доматчета, магданоз, копър и чесън. Овкусете със сол и няколко капки сок от лайм. Авокадото бързо почернява и ако искате да запазите свежия му вид по-дълго, не забравяйте да смесите с цитрусовия плод. Ако искате да го съхраните и за следващия ден, задължително поставете върху купата фолио. По принцип авокадото е доста маслен плод и няма нужда да добавяте зехтин или олио. Може да ги използвате само за аромат.

Ако искате по-фина консистенция, пасирайте вече готовата сместа.
Този дип е подходящ за изненадващи гости, защото става за не повече от 10 минути.

Гуакамолето се консумира с хляб, сухари, брускети или чипс. Всъщност всичко, върху което може да намажете зеленият дип, е подходящо. Но за да е истинско любовно гуакамоле, изрежете от хляба сърчица. Може да го направите с формичка за сладки или с остър нож.