Открай време пуйката се свързва с охолната коледна трапеза. Въпреки че птицата е традиционно угощение за предстоящите празници, начините за нейното приготвяне са безкрайно много. Ако всяка година залагате на вече изпитани рецепти, тази година ви предлагаме да експериментирате с рецептата на една от най-популярните жени в света - феноменалната дива Лейди Гага, която разкри рецептата за всички свои почитатели и пристигна благодарение на звукозаписната й компания Universal Music.


Продукти:


1 прясна пуйка (цяла)

1 чаша смес, съставена от:
-    1 ½ с. л. сух градински чай
-    1 ½ с. л. чесън на прах
-    1 ½ с. л мащерка
-    1 ½ с. л. магданоз
-    1  с. л. лук на прах
-    1  с. л. сол
-    1 с. л. черен пипер

4-5 с.л. фъстъчено олио за пържене


Начин на приготвяне:

Предварително загрейте фъстъченото олио до 375 градуса. Премахнете дреболиите и шията от пуйката (изхвърлете ги или ги замразете за приготвяне на нещо друго). Подсушете пуйката с кухненско руло или хартиени кърпички.

Смесете всички подправки и подправете пуйката с тях. Овкусената пуйка сложете в мрежа за пържене и бавно потопете в тенджерата с нагорещено олио като внимавате да не пръсне, за да не се изгорите. Наглеждайте температурата на олиото да бъде около 350 градуса.

Продължителността на пържене трябва да трае средно около 3 ½ минути за всеки килограм на пуйката (например, ако птицата е 4кг, термичната й обработка трябва да трае около 14 мин.). След изтичането на нужното за приготвяне време, извадете пуйката от тенджерата и проверете дали е готова. За целта, вкарайте готварски термометър в дебелата част на пуйката, като се опитате да не докосвате с него нито една кост. Отчетената температура трябва да бъде 180 градуса.

Готовата пуйка сервирайте на празничната трапеза върху дървена дъска и декорирайте по собствено желание.