Клафути е френски десерт, който се приготвя от тесто и плодове. Предлагаме ви да се потопите в приказната вселена на този вълшебен сладкиш, за да се уверите сами за какво иде реч. За плънка ние ще използваме пресни сливи. Според личните предпочитания и вкус сливите може да замените с праскови, боровинки или друг плод според сезона. В класическата рецепта плънка на това изкусително творение са вишните.

Продукти за 1 форма с диаметър 18 см:

5 яйца
350 г почистени от костилките сливи
350 г крема сирене
200 г пудра захар
1 ампула лимонова есенция
1 с.л. кристална захар
1 щипка сол
2 с.л. брашно

Приготвяне:

Белтъците се отделят от жълтъците. В купа се сипват крема сиренето, жълтъците, брашното, пудрата захар и лимоновата есенция. Сместа се разбърква добре до получаването на гладка консистенция.

Белтъците се бият с щипката сол, докато не се втвърдят. След това се добавя кристалната захар и отново се бие, докато сместа стане гладка и лъскава.

Белтъчната смес внимателно, бавно и с леки захлупващи движения се добавя към жълтъчената. Колкото по-внимателно и бавно правим това, толкова по-добра пухкавост на сладкиша ще постигнем на финала.

Във формичка за печене се изсипва половината от сместа, поръсва се обилно отгоре със сливите и се допълва с останалото тесто. Пече се в предварително загрята на 170 градуса фурна 40 минути. Поръсва се с пудра захар и се поднася още топъл.