Все още сме на морска тематика в кулинарията. След като приготвихме миди и скариди, днес е ред на калмарите. Те са богати на витамин А, C, Б6, магнезий, калций и желязо.


В България най-често се продават замразени цели туби калмари и такива, нарязани на парчета.

Почистване
За разлика от скаридите, които не бива да се размразяват с гореща вода, замразените калмари може да залеете с такава, за да махнете ципата им. От течността и температурата тя се свива и лесно се обелва. След това се отстраняват гръбнака и вътрешностите. Проверете с пръст дали в тубата не са останали песъчинки.

Снимка: Thinkstock


Тубите калмари може да се нарежат на кръгчета с широчина до 1 см. Измиват се добре и се овкусят. Подходящо е да се залеят с лимонов сок и да се посолят. След това се разбъркват добре, за да се смесят вкусовете. Оставете ги в тази кисела марината за около час. Така ще поемат добре всички вкусове и аромати. Овкусените калмари може да приберете и във фризера за около час. Така месото им се стяга и няма да се скашкат при приготвяне.

Нарязаването на кръгчета обаче не е задължително. Може да ги оставите цели и да приготвите на скара.

Приготвяне

Приготвяне

Хрупкавите панирани калмари
се правят най-ленсо като в найлонов плик се сипе брашно, пипер и сол и всичко се смеси с няколко разтърсвания. Кръговете калмари се овалват в предварително разбити яйца (или само белтъци), пускат се в плика и се разтръскват добре, за да поемат от брашното от всички страни. Кръгчетата се изваждат. Отново се потапят в яйце и се овалват в галета или царевично брашно. Нареждат се на хартия за печене и се пържат в маслена баня (важно е да са в  повече мазнина и на висока температура) за по 1-2 минути от всяка страна. Изваждат  с решетъчна лъжица и се оставят да се отцедят от мазнината върху кухненска хартия.

Ако ги готвите твърде дълго време и в плитък тиган, ще станат жилави и сухи. Важно е също така да не се добавят едновременно голямо количество, за да не намаляват температурата на мазнината.

Цели калмари на скара/грил се овкусяват в соев сос с малко джинджифил. Добре е да поседят в този сос поне 10 минути. На скарата се запичат за 4 минути (5 минути за по-големите), като на всеки 30 секунди се обръщат и се намазват допълнително от маринатата.

Салата от калмари се приготвя като кръгчетата калмари се сваряват за кратко в подсолена вода, докато станат прозрачни.  Преместват се в купа с лед, за да спре готвенето им. Добавете маслини, целина, лук, настъргана лимонова кора и лимонов сок и полейте със зехтин.