Наскоро, майсторейки една лесна марината за риба, ми хрумна, че в домашни условия никак не е сложно да си приготвим поне няколко вида ароматни растителни масла. Те биха могли успешно да разнообразят и обогатят с ухания и салатите, и ястията на трапезата ни. Много домакини ги използват и вместо сос, който прави задушените, варените и печените меса или риба по-сочни и благоуханни. С една дума, хрумването ми считам, че е полезно, а и бе посрещнато с адмирации от всички гормани вкъщи.

Тук споделям с вас само няколко идеи, като същевременно предлагам и предоставям възможност на всеки, който разполага с интересна рецепта или има оригинална идея, да я сподели.

Букет от билки и подправки за овкусяване и облагородяване на печени меса – бифтеци, филенца и пържолки


В порцеланово хаванче се стриват няколко стръкчета мента, мащерка и маточина, 1 стръкче розмарин, 2 листенца майорана, 1 дафиново листенце, 2 хвойнови млади шишарки, 3-4 зрънца бял пипер и лъжичка морска сол. Сместа се сипва заедно със зехтина или олиото, по избор, в тъмна еднолитрова стъклена бутилка. Престоява 30 дни на хладно, но не в хладилника, след което се прецежда и уханието е готово за използване, т.е. за поливане на изпечените мръвчици.

По подобен начин можем да ароматизираме и други растителни масла, освен зехтина и слънчогледовото. Например ленено, царевично, сусамено, от гроздови семки и др. За 750 мл масло са необходими следните количества:

С риган

В маслото се сипват 2-3 ч.л. сух или 4-5 стръка цъфнал прясно набран риган. Престоява две седмици. Става за овкусяване на месо, риба и дори на зеленчуци.

С босилек

По гореописания начин същите количества и престой. Изключително сполучлива подправка за домати, доматени пюрета и сосове. Ако към босилека добавим и 3-4 обелени скилидки чесън, ок. 5 зрънца черен пипер и 5 семенца от кориандър, полученото ароматно масло можем да използваме за салати от домати, ряпа, цвекло, сурови и печени чушки и дори за бифтеци.

С копър

Същият срок на престояване спазваме и при приготвянето на копърово масло. Количеството на копъра, който натъпкваме в тъмната ботилка обаче, е по-внушително – поне 15-20 стръка. Чудесно е за подправка на варени картофи и е незаменима марината за всякакви риби.

С чесън

Масло със силен чеснов аромат и привкус можем да си приготвим най-лесно, като в растителната мазнина прибавим необелените скилидки от поне 2 големи глави чесън. Всяка от тях задължително намачкваме с широката част на кухненския нож. Престояват поне десет дни. Слага се в спагети, в различни италиански пасти и макарони, и е най-добрата съставка на зеленчукова гъста супа. Превръща и обикновената препечена филийка в неустоима чеснова принцеса.

С лимон

Знаменитият гръцки сос за заливане на варена, задушена или печена риба, представлява смес от две равни части, чист студено пресован зехтин и лимонов сок. Изненадата е, че и пилешкото месце се чувства особено блажено в същия сос, ако не забравим да го сервираме с няколко листенца мента.

А сега е ваш ред да изпробвате някое от ароматните масълца, да оцените вкуса и уханието и да предложите нова идея.